DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Mi teszi a jó F1-es pilótát? Nem a bajnoki címek!

Ha pusztán a bajnoki címeket vesszük számításba, Romain Grosjean verhetetlen - még a négy F1-es világbajnoki címmel rendelkező Sebastian Vettel sem tudja felülmúlni, de nem feltétlenül kell jól szerepelni az alsóbb kategóriákban, hogy valaki jól teljesítsen a száguldó cirkuszban.

Persze ez önmagában nem mond semmit, hiszen érkezhet valaki minimális tapasztalattal a Forma-1-be, mégis sikeressé válhat, hiszen számtalan tényezőtől függ, ki kapja meg a hőn áhított lehetőséget. Elég csak Max Verstappenre gondolni, aki második szezonjában már F1-es futamgyőztesnek mondhatja magát, az alsóbb kategóriákban hét bajnoki címet gyűjtő Romain Grosjean viszont még nem tudott a pódium legfelsőbb fokára állni. Eredménylistája még így is elég impresszív: a francia győzni tudott a GP2-ben, kétszer nyerte meg a GP2 Ázsia-sorozatot, első lett az Auto GP-ben, az F3 Euroseriesben, a francia Formula-Renault-ban, és hazája Formula-Lista 1.6-os bajnokságában is.



A legeredményesebb pilóta mögötte Felipe Massa négy bajnoki címmel, aki zsinórban szerezte győzelmeit 2002-es F1-es bemutatkozása előtt. A brazil megnyerte az Euro Formula 3000-t, a Forma-Renault 2000 Eurocup és Italy bajnokságokat, valamint Formula-Chevrolet Brazilt. Három bajnoki címmel már többen rendelkeznek, többek között Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Danyiil Kvjat és a Bahreini Nagydíjon pontot szerző Stoffel Vandoorne is. Egy dolog mindannyiukban közös: mind a hatan nyertek az F1 előszobájának számító GP2-ben, vagy az eggyel lejjebb rangsorolt GP3-ban. Rajtuk kívül még Nico Rosberg és Jolyon Palmer (GP2), valamint Esteban Gutierrez, és a Spában debütáló Esteban Ocon (GP3) tartozik még ide.

Presztízs szempontjából egészen a tavalyi évig a World Series by Renault 3.5-ös is csaknem egyet jelentett a GP2-vel: innen két pilótának, Kevin Magnussennek és Carlos Sainznak van bajnoki címe. Egyébként Fernando Alonso is ide sorolható, aki 1999-ben nyerte meg a sorozat elődkének számító Euro Open by Nissant. De ahogyan az F1-bajnokok címlistája mutatja, a nyers tehetség már az alsóbb kategóriákban is megmutatkozott, sokaknak nem kellett az F1 előszobáinak számító sorozatokban nyernie ahhoz, hogy belépőt kapjon a száguldó cirkuszba.

Jenson Button egy brit Formula-Renault bajnoki címet szerzett 2000-es bemutatkozása előtt, Kimi Raikkönen tarsolyában is csak 1-1 Formula-Renault 2000 UK-titulus, valamint téli bajnoki cím szerepel. Sebastian Vettel egy címet szerzett a Formula BMW ADAC-sorozatban, így egyértelműen kijelenthető, hogy nem minden a bajnoki elsőség. Mégis, Max Verstappenen kívül mindenki nyert legalább egy sorozatban karrierje során - a holland legjobb eredménye egy diadal a Zandvoort Mastersen, valamint tíz győzelem a 2014-es F3-as Európa-bajnokságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: