DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szűk bokszbejárat miatt aggódnak a pilóták

A pilóták többsége először ment körbe a bakui F1-es pályán, s bár vannak veszélyes részek a hosszú aszfaltcsíkon, többen a szűk bokszbejárat fejezték ki aggodalmukat.

Az F1-es naptár leghosszabb egyenese várja a pilótákat Bakuban, a szokásos, városi pályákon látott derékszögű kanyarok mellett pedig az óváros szűk és kanyargós része az, amelyet a legtöbben emlegettek előzeteseikben. Ahogyan közeledik a hétvége igazi programja, a pilóták újabb problémára hívták fel a figyelmet: a szűk bokszbejáratra. A pilótáknak nagy sebességről kell lelassítaniuk, majd egy enyhe sikán után további 100 métert kell haladniuk addig, amíg életbe lép a sebességhatároló.



Annak érdekében, hogy valaki a lehető leggyorsabban hajtsa majd végre kiállását, gyorsan kell bevennie az említett sikánt - Marcus Ericsson már előre fél, hogy mi fog történni ott: „A bejárat elég érdekesnek tűnik - nagyon, nagyon gyorsan fogunk odaérni. Nem akarjuk azt látni, hogy összetörjenek az autók, ennek érdekében pedig biztosan lesz némi megbeszélés péntek délután. Le kell fékezned, balra fordulnod, aztán jön egy gyors jobb-bal kombináció, aztán ismét fékezni kell a sebességlimit miatt. Ha így lesz, nem bánom, de komoly balesetek történhetnek a bokszba hajtva, és nem vagyok benne biztos, hogy ezt akarjuk” - mondta a svéd.

Daniel Ricciardo megerősítette, hogy lehet némi kalamajka majd a pálya szóban forgó részén, de szerinte nagy élmény lesz majd itt vezetni. „Úgy vélem, hogy a bejárat is olyan hely lesz majd, ahol időt lehet nyerni. Ha valaki jól csinálja majd, akár fél másodpercet is nyerhet, ha nem egy másodpercet.” Amikor arról kérdezték az ausztrál pilótát, hogy mi történik akkor, ha valaki rosszul veszi be a kanyart, így válaszolt: „Összetöröd magad, vagy sok időt veszítesz! Érdekes lesz látni, hogy az alávágásoknál pozíciókról dönthet majd, hogy ki mit csinál a bokszbejáraton.”

Felipe Massa is kifejtette véleményét a helyzetről: „Úgy vélem, soha nem volt még ilyen bokszbejáratunk. Talán Interlagos, de itt nagyon nagy a sebesség, és könnyebb is, mint itt. Előbb le kell fékezned, majd jön a sikán, amely számíthat köridő tekintetében, aztán következik csak a vonal, ahol le kell lassítanod.” Sebastian Vettel röviden kommentálta a diskurzust: „A bokszbejárat kihívásokat rejt, de ezért vagyunk itt” - mondta a német pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: