DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Exkluzív: Panisszal ünnepeltük a monacói F1-csoda 20. évfordulóját

Már két évtizede annak, hogy Olivier Panis egy Ligier Mugen-Honda volánja mögött, teljesen esélytelenként indulva megnyerte a Monacói Nagydíjat, végrehajtva ezzel a futam és az F1 történelmének egyik legnagyobb csodáját. Az őrült derbi huszadik évfordulóján Hirotoshi Honda, a Mugen-Honda vezére adott fogadást a Kaszinóban, ahol a jelen volt a formula.hu is.

IMG_20160527_185345



Panist a Mugen-Honda vezére mellett a verseny helyszíni kommentátora, valamint Monaco tiszteletbeli japán konzulja is köszöntette. Az expilóta csillogó szemmel fogadta a gratulációkat például Aguri Suzukitól és Jean-Louis Schlessertől, ugyanakkor boldogan elevenítette fel emlékeit a minden idők legkevesebb befutójával véget ért összecsapásról, ugyanakkor kérdéseinkre válaszolva más érdekességekről is beszélt.

- Hogyan emlékszel vissza arra a bizonyos napra, 1996. május 19-re?

Nagyon jól! Őrült verseny volt, hatalmas csatákkal, sok előzéssel, balesetekkel és minden egyéb mással. Fantasztikus volt, hiszen minden versenyző arról álmodik, hogy nyer Monacóban, nekem pedig sikerült. Élveztem, a győzelem megváltoztatta a jövőmet, most pedig húsz év elteltével itt állunk az akkori autómmal, azokkal az emberekkel… Ez csodálatos érzés, nagyon boldog vagyok. Most már tényleg csak arra lenne szükség, hogy legyen egy olyan francia pilótánk, aki nagydíjat nyer!

- Milyen volt a futamot követő parti?

A gálaesten ott volt Rainier monacói herceg és az egész uralkodó család, majd visszamentem a hotelba és aludtam egy keveset. Másnap reggel korán keltem, mert elég sok tennivalóm volt, majd kicsit később pedig indulnom kellett Barcelonába, mert másnap már egy tesztelésen vettem részt. A parti épp emiatt nem volt nagy, de egy hét múlva bepótoltuk. Magny-Cours-ban buliztunk, ott volt a teljes Ligier csapat és nagyon jól éreztük magunkat.

- Igaz a legenda, hogy nem volt nálad zakó?

Igaz! Nem hoztam magammal zakót, mert addig sem vittem magammal ilyesmit. Babonából azután sem vittem, hogy nyertem Monacóban, de nem arattam több győzelmet…

IMG_20160527_190158

- Mindmáig te vagy az utolsó francia futamgyőztes…

Ez egyrészről örvendetes, mert az emberek nagyon jól emlékeznek erre a futamra, annak viszont egyáltalán nem örülök, hogy húsz éve senkinek nem sikerült nyernie, mert tudom, hogy nagyon jó és tehetséges francia pilóták vannak. Romain Grosjean például remek pilóta, nagyon gyors, de jelen pillanatban nem olyan autóban ül, amellyel futamot lehetne nyerni. Talán egy napon neki, vagy valamelyik feltörekvő fiatalnak sikerül majd.

- Mennyivel volt másabb a Forma-1 akkoriban, mint napjainkban?

Akkoriban az autók megbízhatósága nem olyan volt, mint manapság. Motort például versenyről versenyre cserélhettünk, máskülönben felrobbantak volna. Könnyen előfordultak műszaki hibák is, amelyek manapság szintén nem jellemzőek. Abban a korszakban nem csak a nagy csapatoknak volt esélye nagydíjat nyerni, manapság viszont elképzelhetetlen, hogy valaki a 14. helyről indulva nyerni tudjon.

- Említetted, hogy örülnél egy újabb francia futamgyőztesnek. Mit tehet egy nemzet, például Franciaország azért, hogy több Forma-1-es győztese legyen?

Az biztos, hogy a Renault, mint csapat visszatérése nagyon sokat jelent. Régen sok cigarettás szponzor is jelen volt, de a törvények miatt erre már rég nincs lehetőség, ami a francia motorsport számára nagyon rossz fejlemény volt. Jó lenne, ha ismét lennének olyan szponzorok, támogatók, akik segítik a fiatal, tehetséges srácokat a Forma-1 felé vezető úton, ide ugyanis temérdek pénz kell. Abban az időben az Elf és a Gauloises például nagyon sokat nyomott a latba, de mostanság senki nem tesz annyit a francia pilótákért. Persze dolgozunk az ügyön, hogy ez megváltozzon!

IMG_20160527_185249

- A fiad, Aurelien jelenleg a Formula V8 3.5-ben versenyez. Lehet, hogy rövidesen újabb Panist láthatunk Forma-1-es dobogón?

Úgy gondolom és remélem, hogy amennyiben lehetőséget kapna a Forma-1-ben, ő lehetne a következő francia, aki nyer Monacóban. Persze minden franciának sok sikert kívánok, aki eljut a Forma-1-ig!

- Versenyző-apukaként mit gondolsz az új Forma-1-es csodáról, Max Verstappenről?

Nagyon örülök, mert egyrészt nagyon jóban vagyok Jos Verstappennel, másrészt pedig tudom, hogy mennyit tett a fiáért. Megmutatták a világnak, hogy egy fiatal is képes jó munkát végezni, ha kellően tehetséges. Örültem Max győzelmének, mert ez azt mutatta, hogy a fiataloknak igenis van helye a Forma-1-ben. A Red Bulltól ez kiváló lépés volt. Megtehették, hogy előléptetik, meg is tették, a srác pedig azonnal nyert. Mit lehet erre mondani? Nagyszerűen csinálták!

IMG_20160527_185852

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: