Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
F1

Ecclestone: Ha nincs változás, bajok lesznek

Az F1-et évtizedek óta vezető Bernie Ecclestone szerint válságos idők várhatók addig, amíg nem érkeznek olcsóbb motorok. Változatlanul azt gondolja, a Ferrari és Mercedes uralja a sportot.

A Formula-1 döntéshozóinak egyik legfontosabb napirendi pontja – nem is tudjuk, már mióta – a motorok árának kérdése: a V6-os hibrid, turbófeltöltéses erőforrások ára többszöröse a korábbi nyolchengeres motorokénak, ami lépésről lépésre ellehetetleníti a kiscsapatok helyzetét. Az olcsóbb motorok fő támogatója az FIA mellett az F1 első embere, Bernie Ecclestone.

„Amíg nem teszünk szert egy olyan motorra, ami jóval alacsonyabb áron megépíthető, bajok lesznek” – fogalmazott tömören a BBC Sportnak Ecclestone. Úgy néz ki, egy külső cég által gyártott alternatív motor helyett a jelenlegi erőforrások árát próbálják csökkenteni, bár a 85 éves üzletember inkább az egyszerűsített technológiát preferálná.

Ecclestone másik szándéka, hogy valamilyen módon változtasson a Formula-1 hatalmi struktúráján. Továbbra is úgy véli, ha a Ferrari és Mercedes összefognak a háttérben, bármilyen javaslatot el tudnak fogadtatni, hiszen együttesen hat motorpartnert, hat másik csapatot tartanak sakkban.

„Ha találkozik az F1 Bizottság, ezek ketten pedig közösen eldöntenek valamit, elég szavazatuk lesz ahhoz, hogy akármilyen javaslatnak útjába álljanak. Azaz ők irányítják a Formula-1-et.” Az agyafúrtságáról ismert Ecclestone azért bevallotta: „De az igazat megvallva, ha egyikük lennék, én is pont ezt tenném.”

A motorok ügyéről a 2017-es szabályok és zárt pilótafülkék kérdése mellett szó esik a mai londoni F1-es találkozón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?