DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hill: Mit kezdene egy női focista a ligában?

A korábbi világbajnok kifejtette véleményét a nők esélyeiről az F1-ben. Szerinte Bernie Ecclestone szándékosan provokált kijelentésével, hogy a gyengébbik nemet senki sem venné komolyan.

Nagy port kavaró nyilatkozatot tett a múlt héten a Formula-1 első embere, Bernie Ecclestone. A sportág 85 éves vezetőjét arról kérdezték, mekkora az esély egy női pilóta megjelenésére a rajtrácson. „Ha volna olyasvalaki, akiben ott lenne a lehetőség, nem vennék komolyan, szóval, akkor miért is kapna versenyképes autót? Volt egy lány, aki a GP3-ban vezetett egy teljes szezont. Ott van a példa előttünk” – felelt Ecclestone. A megemlített lány, a korábban GP3-ban versenyző brit Alice Powell is megszólalt, megjegyezve, reméli, hogy valaki bebizonyítja, Ecclestone téved, és szégyenteljes lenne, ha valaki neme miatt utasítaná vissza egy pilóta szerződtetését.



Ilyen előzmények után beszélt Damon Hill, a Formula-1 1996-os világbajnoka a kérdésről, egy másik sportághoz hasonlítva a királykategóriára pályázó nők helyzetét.

„A feleségem és két lányom révén teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy nincs ok a világon, amiért ne győzhetne le egy nő egy férfit. Azonban kétségeim is vannak” – nyilatkozott az ITV-nek Hill. „Azt, hogy valóban felvegyék a versenyt a férfiakkal, és sikerrel is járjanak ellenük, nagyon valószínűtlennek tartom. Úgy gondolom, hogy még a férfiaknak is nagyon, nagyon nehéz versenyképesnek lenni. Képes lenne jól teljesíteni egy női focista a Premier League-ben?”

Ami azonban magát Ecclestone kijelentését illeti, Hill meggyőződése, hogy az F1 agyafúrt vezetője szándékosan gerjeszti az indulatokat. „Bernie szeret ellentmondásos dolgokat mondani és táncra hívni. Azt reméli, hogy a provokatív megnyilvánulása arra ösztönzi az embereket, hogy bebizonyítsák, nincs igaza. Azonban nem így kellett volna megfogalmaznia, sokkal inkább úgy, hogy: van-e olyan lány, aki tényleg minden mást félretéve világbajnok akar lenni a Formula-1-ben?” –magyarázta az 55 éves Hill.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: