DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Zárt pilótafülke: megszólalt az F1 főorvosa is

Az FIA főorvosa, Dr. Ian Roberts szerint teljesen megváltoztatná az F1-et, ha bevezetnék a zárt pilótafülkét – azonban ha ez szükséges a biztonsághoz, akkor meg kell tenni.

Dr. Ian Roberts végigkísérte Jules Bianchi tavalyi, Japán Nagydíjon történt balesetének minden mozzanatát, elsők között érkezett a helyszínre, majd az orvosi csapattal együttműködve harcoltak a fiatal francia pilótáért, aki 9 hónap küzdelem után végül július 17-én elhunyt. Egy héttel ezelőtt pedig Justin Wilson IndyCar-versenyző vesztette életét, miután egy, a poconói futamon versenytársa autójáról leszakadó alkatrész eltalálta a fejét.

Az F1 doktora a szlovák Új Szó című napilapnak adott interjújában elárulta, az autóverseny mindig veszélyes volt és hiába a sok-sok fejlesztés, ez így is fog maradni. Azonban éppen ez az, ami különlegessé teszi ezt a sportot, hiszen az adrenalin veszéllyel jár együtt – a pilóták pedig ezt élvezik. „A biztonság nagyon érzékeny szinten áll. Úgy kell kezelnünk, hogy a versenyzőknek, a pályabíróknak, mindenkinek egy biztonságos, élvezhető hétvégéje legyen. De a ez sosem lehet száz százalékos – egyszerűen nem lehet elérni.”

Nagy_MasodikOldalpar_resize



„Ha száz százalékot akarnánk, akkor mindenki otthon maradna és a PlayStationön versenyeznének. Nekünk annyira kell biztonságossá tenni a versenyeket, hogy izgalmas maradhasson és jó futamokat láthassunk. Teljes védelmet elérni és a kockázatokat kizárni lehetetlen feladat lenne. De folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezt kiválóan megvalósítsuk – ám soha nem fogunk oda jutni. Mindig lesz kockázat, de ez része az izgalomnak.”

Wilson balesetét követően ismét fontos témává vált a zárt pilótafülkék lehetősége, az FIA pedig szeptemberben el is kezdi a teszteket azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a cockpit felé repülő tárgyakat eltéríteni. A főorvos szerint teljesen megváltozna az F1, ha bevezetnék ezt az újítást, azonban elfogadja, hogy a versenyző védelme mindennél fontosabb.

 „Le tudjuk zárni a pilótafülkét, de akkor az már nem ugyanaz lenne, mint ami most van. Különböző módon lehet ezt a kérdést megközelíteni, hiszen a pilótafülke felé érkező tárgyakat eltérítené, de másrészről… Nos, én a kettő között vacillálok: úgy gondolom, hogy a zárt cockpit lerombolná a nyíltkerekes versenyzés atmoszféráját, de teljesen elfogadom azt, hogy a versenyzőt meg kell védeni. Itt jön képbe a biztonság egyensúlya újra: ha ki akarjuk kerülni azt, hogy a tárgyak berepüljenek a pilótafülkébe, akkor zárjuk le – ám akkor teljesen megváltoztatjuk az autót.”

A teljes interjút hamarosan olvashatják a Formula.hu-n! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: