DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Red Bull: Kvjat dobogóra állhatott volna

Christian Horner csapatfőnök bonyolult gondolatmenetet vezetett le – mi lett volna akkor, ha ez, ez és ez másként történik –, amely végeredményeként arra jutott, hogy Danyiil Kvjat akár dobogón is kiköthetett volna.

Az F1 orosza így is a Red Bull szezonjának egyik legjobb eredményét hozta hatodik helyével a két Williams mögött, amely egyébként saját pályafutásának második legjobb helyezése is. A 21 éves pilóta megpördült abban a körben, amelynek végén intermediate abroncsokat váltott, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint pedig ha ez nincs, dobogóra állhatott volna. A pódiumon végül az a Sebastian Vettel ünnepelt, akit a verseny első részében Kvjat maga mögött tartott.

„Monaco óta első alkalommal versenyben voltunk, a Ferrarik ellen küzdöttünk” – idézi a motorsport.com Hornert. „Kvjat nagyon jó manővert mutatott be Seb ellen a Luffield kanyarban. Egykiállásos stratégiára fókuszáltunk, akkor pedig nem voltunk biztosak benne, hogy a Ferrari kétszer vagy egyszer áll ki. A leggyorsabb versenyünk teljesítettük.”



„Úgy tűnt, Kvjatnak nagyon jó a tempója, de aztán az eső megérkezett. Az pedig frusztráló forgatókönyv, amikor a versenyzőket figyeled és hallgatod, a köridőket nézed, mert nem akarsz túl korán intermediate gumikra váltani, hogy ne menjenek tönkre, de túl későn se” – magyarázta Horner. A Red Bullnak azonban Vetteltől eltérően nem sikerült elkapnia a megfelelő pillanatot. „A két srác, akik tökéletesen időzítettek, Lewis és Seb voltak. Dany a bevezető körén megpördült. 10-12 másodpercet veszített, plusz a romló pálya. Anélkül Sebbel harcolhattunk volna a dobogóért.”

A motorsport.com a köridőket elemezve megállapította, hogy a megpördüléssel és azon körök során, amelyekben Vettelnek előnyt jelentett az inter abroncs, Kvjat körülbelül 40 másodpercet veszített a Ferrari-pilótához képest. A leintésnél kettejük különbsége 38 másodperc volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: