DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Itt a Brit Nagydíj rajtrácsa

A jubileumi 30. Magyar Nagydíjat megelőző utolsó F1-es futam rajtrácsán az első három és az utolsó három sorban is csapattársak állnak – a McLaren ismét a szomorúbb végére került...

Az természetesen semmiféle szenzációt nem okozott, hogy az utolsó rajtsorba a két Manor került, ahogy az sem, hogy a kilencedik sor a McLareneké lett – bár Alonso 17. rajthelye egy ideig veszélyben forgott a csapat időmérős malőrje miatt. Őket egy sorral előzte meg csupán a Sauber, ami szintúgy megfelel a papírformának, mivel a Force India B-autója megérkezett, a Lotus számára a gyors pályán komoly előnyt jelentenek a Mercedes-motorok, s a szabadedzéseken úgy tűnt, hogy a Toro Rossónak is fekszik a pálya.

Ezért okozott kellemetlen meglepetést, hogy Max Verstappen csak a 13. helyet szerezte meg, a mezőny három leggyengébb csapata mellett egyedül Pastor Maldonadó megelőzve. A két Lotus szendvicsbe fogta őt, hiszen Romain Grosjean a 12. lett, s az említetteken kívül Sergio Perez sem került be a Q2-be – igaza lehetett a mexikóinak azzal kapcsolatban, hogy még finomhangolásra szorul az új Force India.

A 10. helyről az a Daniel Ricciardo indulhat, aki közvetlenül tavalyi csapattársa, Vettel mögé kvalifikálta volna magát, ha nem fosztják meg legjobb körétől. Így viszont Kvjat, Sainz és Hülkenberg is bekerült közéjük, ők rajtolhatnak a két Ferrari mögül, akiknek ezúttal be kellett érnie a harmadik rajtsorral – Kimi Raikkönen ezúttal megelőzte Sebastian Vettelt, így ő rajtolhat az ötödik helyről.

A második sor a Williamsé lett, Felipe Massa mehetett nyilatkozni az időmérőt követően, míg az első sorba ismét a két Mercedes kvalifikálta magát: miután az utolsó gyorskörön már nem tudtak javítani, a pole Hamiltoné lett, karrierje során 46. alkalommal, amivel maga mögött hagyta Vettelt az örökranglistán. Ez egyébként a 26. alkalom az F1 történetében, hogy valaki egy szezonban nyolc pole-t szerez, Hamiltonnak viszont az első – korábbi legjobbja hét volt, amit háromszor is elért.

A Brit Nagydíj rajtrácsa:

 

1   Lewis Hamilton    
    Mercedes    
    2   Nico Rosberg
        Mercedes
3   Felipe Massa    
    Williams    
    4   Valtteri Bottas
        Williams
5   Kimi Raikkönen    
    Ferrari    
    6   Sebastian Vettel
        Ferrari
7   Danyiil Kvjat    
    Red Bull    
    8   Carlos Sainz
        Toro Rosso
9   Nico Hülkenberg    
    Force India    
    10   Daniel Ricciardo
        Red Bull
11   Sergio Perez    
    Force India    
    12   Romain Grosjean
        Lotus
13   Max Verstappen    
    Toro Rosso    
    14   Pastor Maldonado
        Lotus
15   Marcus Ericsson    
    Sauber    
    16   Felipe Nasr
        Sauber
17   Fernando Alonso    
    McLaren    
    18   Jenson Button
        McLaren
19   Will Stevens    
    Manor    
    20   Roberto Merhi
        Manor
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: