DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Mercedes nagyvonalú lehet a riválisokkal

Elképzelhető, hogy a legerősebb motorral rendelkező F1-es gyártó segítő kezet nyújt a Renault-nak és Hondának. Kiemelték ugyanakkor, azt senki se várja, hogy leállnak a fejlesztéssel, miközben a többiek folytatják.

2015-ben az előző idénytől eltérően lehetséges a szezon közbeni motorfejlesztés – amellyel a Ferrari és Honda már élt is –, köszönhetően egy kiskapunak, amelyet az olasz istálló talált a technikai szabályzatban. Az FIA azonban gondoskodott arról, hogy 2016-ban már ne lehessen ezt a kibúvót felhasználni, azaz eredeti elképzeléseiknek megfelelően az idénykezdet előtt befagyasztják az erőforrások fejlesztését.

A Renault – amely a Hondával egyetemben kifejezetten nagy lemaradásban van a másfél éve domináns motorral rendelkező Mercedesszel szemben – korábban már kijelentette: a szezon közbeni fejlesztés eltörlésével utolsó esélyüket is elveszik, hogy fel tudjanak zárkózni az élmezőnyre. A szabály visszaállításához mind a négy motorgyártó egyetértésére szükség lenne, eddig azonban úgy tűnt, a Mercedes megakadályozza az erre irányuló törekvéseket. A csapat üzleti ügyvezetője, Toto Wolff friss nyilatkozatából viszont úgy tűnik, a gyártó hajlana a kompromisszumra.



„Egy olyasvalaki, mint a Honda szenvedését látva muszáj megértenünk őket, és lehetőséget találni arra, hogy felzárkózhassanak, anélkül, hogy megváltoztatnánk a Formula-1 DNS-ét” – idézi az Autosport lap Wolffot, aki azonban a csapatokra hárított kiadásokra is figyelmeztet. „De épp ez az oka, hogy mindig is elleneztük a szezon közbeni fejlesztést, mivel hatalmas költségekkel jár. A legutóbbi találkozón azt mondtuk, igaz, hogy a kiskaput megszüntették, de ha a Renault és Honda úgy érzi, szükségük van rá, akkor beszéljünk róla, hogy ismét bevezethetjük-e.”

Wolff kiemelte, mennyire fontos a Mercedes számára az egyenlő küzdelem. „Általában, ha csapatod van vagy motorszállító vagy, megpróbálsz mindenkit szétzúzni. De együtt érzőnek kell lennünk azokkal, akik szenvednek az új szabályokkal. Olyan a múltban sosem történt meg, hogy egyvalakit megkértek arra, fejezze be a fejlesztést, hogy mások felzárkózhassanak. Ez nem az F1 DNS-e. Itt verseny folyik, ahol mindannyian azért harcolunk, hogy a legjobbak legyünk.’

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: