DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel: Nem műsor a pénteki tempó

A Ferrari pilótája reagált a feltételezésekre, amelyek szerint a csapat szándékosan alacsony üzemanyagszinttel köröz a pénteki F1-es szabadedzéseken. Inkább a Mercedes az, amely direkt torzít az erőviszonyokon.

A maranellói istálló több ízben ért el már kiemelkedő eredményeket szabadedzéseken – például Ausztriában, ahol kettőt is megnyertek –, az időmérőn és versenyen azonban ehhez képest jelentősen elmaradtak a Mercedestől. Még Maurizio Arrivabene, az istálló csapatfőnöke is úgy nyilatkozott, a pénteki eredmények hamis képet adnak a csapat potenciáljáról, ezért változtatni kell stratégiájukon. Sebastian Vettel nem ért vele egyet. Szerinte sokkal inkább a Mercedes az, amely szándékosan mást mutat, mint amire valójában képes.



„Tudjuk, hogy a Mercedes péntekről szombatra feltekeri a motorja teljesítményét” – jelentette ki Vettel Silverstone-ban a motorsport.com lapnak. „Nem csak a Mercedes istálló, ha megnézik a Williamset pénteken és szombaton, ott is jelentős lépést látnak. Ezt a leckét már megtanultuk. Nem sokkal ezelőtt pedig motort is cseréltek, ez pedig különbséget jelent az eddigi versenyekhez képest. Vasárnaponként sokkal mohóbbak, így nehezebb legyőzni őket futamon.”

Azt még határozottabban cáfolta, hogy kevés üzemanyaggal köröznének pénteken, így szépítve szereplésükön. „Nem fogom elmondani, hogy mennyi üzemanyagot használunk, de arról biztosíthatok mindenkit, hogy a hosszú etapokon nem alacsony a szint. Eléggé különböző tempókat láthatnak, amelynek magyarázata, hogy egyes csapatok sokkal agresszívabbak szombaton és vasárnap, mint pénteken.”

A Ferrari épp az utóbbi két versenyen, Kanadában és Ausztriában – ahol a szabadedzéseken egálban voltak a Mercedesszel – maradt le idén először a dobogóról. Vettel utoljára május végén, Monacóban ért célba a legjobb három között, ahol második helyet szerzett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: