DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Todt: Ecclestone-nak meg kellene válogatnia szavait

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke úgy véli, hogy az F1 vezérének nem lenne szabad olyanokat mondania a nyilvánosság előtt, hogy "ócska terméket kell eladnia".

Bernie Ecclestone sokkal többször ragadtatja magát kritikára a Forma-1 állapotával kapcsolatban, mint dicsérő szavakra – ha ő mond valamit, arra mindenki odafigyel, ezért nagy nyilvánosságot kap a véleménye, lejáratva ezzel azt a sportágat, melyet ő tett naggyá. A 84 éves üzletember a közelmúltban azt mondta, hogy ócska terméket kell eladnia, persze sokkal obszcénabb szóval, mint azt a fordítás megengedné. Jean Todt szerint szabad a véleménynyilvánítás, de az ilyeneket inkább privátban kellene megosztania azokkal, akiknek jogukban áll tenni valamit a Forma-1 jövőjéért.

„Nagyon érzékeny területről van szó, de – és ezt a lehető legkomolyabban mondom – kiváló munkát végzett az F1 promótálásában. Ha azt nézzük, hogy a sportág milyen volt 50 éve és milyen ma, csodálom őt azért, amit elért. Panaszkodom a paddock miatt, de ha megnézem, milyen az egyik, és milyen a másik oldalról, azt kell mondjam, nagyszerűen és profin van megtervezve. Csakis csodálni lehet azért, amit a Forma-1 népszerűségéért tett. 30 évig szerettem vasárnap reggel érkezni a pályára, mégis úgy vélem, hogy a versenyek időpontja nem a legjobb.”



„Ahelyett, hogy délután egy, vagy két órakor vannak a futamok nyáron Európában, véleményem szerint jobb lenne az este hatos kezdés. Így az emberek el tudnak menni strandolni, és amikor hazaérkeznek, megnézhetik a versenyt. Néha jó küzdelmet láthatunk a pályán, néha pedig nem, ezt az elvárást pedig Ecclestone teremtette meg. Mindent megérdemel, amije csak van, de a jövőben lehetne egy kicsit jobb véleménnyel a termékről. Ha bármilyen panasza van, legyen az jogos is, belső körökben kellene hangot adnia ennek, nem pedig a nyilvánosság előtt” – tette hozzá Todt.

Noha a brit és a francia szerepköre teljesen eltér egymástól, ez nem akadályozza meg Ecclestone-t abban, hogy időről időre beleavatkozzon olyan dolgokba, melyek az FIA hatáskörébe tartoznak. Amíg az üzletember pozitív hozzáállásról tanúskodott, addig Todt is méltányolta kollégája véleményét. „Jól ismerem Bernie-t, és tudom, hogy amikor azt mondja nekem, hogy a legjobb barátja vagyok, öt perc múlva már arról panaszkodik, hogy a legnagyobb idióta vagyok, akivel valaha találkozott. De együtt tudok élni ezzel.”

„Az egyetlen dolog, amivel nem vagyok kibékülve, az az, hogy jobbá teszi a sportot ezekkel a véleményekkel? Csak fölösleges pletykákat generál. Addig nincs problémám Bernie-vel, amíg hasznos dolgokat beszél. Ha nem építő jellegű, akkor meg se kellene szólalnia. De ez az ő stílusa, és nem áll szándékomban megváltoztatni” – mondta a Ferrari volt csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: