DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Rosberg nem érte utol Hamiltont, Bottas 3.

Nico Rosberg alaposan megkergette Lewis Hamiltont a montreali F1-es futamon, de végül be kellett érnie a második hellyel. Raikkönen megpördülése után Bottas 3. lett, Vettel és Massa nagyot ment.

A rajtot követően az élmezőny sorrendje változatlan maradt, bár Raikkönen Rosbergnél, Bottas pedig honfitársánál próbálkozott be, de végül minden változatlan maradt – kicsivel hátrébb viszont zajlottak az események, Nico Hülkenberg például szenzációs manőverrel választotta el egymástól a harmadik sorból induló Lotusokat a 2-es és a 3-as kanyar közt.

Ahogy azt idén megszokhattuk, a két Mercedes teljesen más ligában játszott, s bár test-test elleni küzdelemre nem került sor köztük, Hamilton egy pillanatra sem érezhette magát biztonságban, hiszen csapattársa alaposan megkergette őt, s a különbség rendszerint a kritikus egy másodperc határán táncolt. Mindkettejüknek adódtak apróbb problémáik, Rosbergnek elsősorban a fékekre kellett ügyelnie, míg Hamilton a jobb elsőjét fékezte kockásra a hajtűkanyarban, de végül mindketten gond nélkül célba értek, tovább növelve előnyüket az összetettben az üldözőkkel szemben.

A dobogó első fokáért szintén egy különmeccs zajlott, méghozzá a két finn, Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas közt. A harc végül a 2007-es bajnok megpördülésével dőlt el, a hajtűkanyar kijáratán forgott meg – igen különös módon, nem kizárt, hogy műszaki hiba okozta az esetet. Ezt követően a Ferrari kihívta egy újabb cserére, de a szuperlágyakon sem tudta utolérni az erős hétvégét teljesítő Bottast, aki idei első dobogóját szerezte.

hamilton_kanada



Az ötödik-hatodik hely a hátsó régiókból pazarul előretörő Vettelé és Massáé lett, akik alternatív taktikával, gyors tempóval és látványos csatákkal verekedték előre magukat a 18., illetve 15. rajthelyről, s szereztek értékes pontokat csapataiknak. Ők ketten a verseny utolsó szakaszában verekedték át magukat Pastor Maldonadón, aki szezonbeli legjobb teljesítményével, hiba nélkül végzett a 7. pozícióban – a 2012-es Abu Dhabi Nagydíj óta nem zárt ilyen eredményes futamot a venezuelai.

A nyolcadik hely a Vettellel való csatában meg is pördülő Hülkenbergé lett, aki valószínűleg enélkül sem végezhetett volna előrébb – ő már körhátrányban ért célba, akárcsak a 9. helyezett Danyiil Kvjat és az utolsó pontszerző Romain Grosjean, akinek köszönhetően a Lotus a 2013-as indiai futam óta először örvendhetett kettős pontszerzésnek. A francia ennél jóval előrébb, a 7. pozíció környékén is zárhatott volna, ám egy lekörözést követően ráhúzta az autót Stevensre, amiért egy extra kiállás és egy ráadás időbüntetés lett a „jutalma”.

A kanadai falakat senki nem találta meg, három kiesőt viszont hozott a verseny: mindkét McLaren a bokszba hajtott a kipufogóval kapcsolatos egyelőre nem tisztázott hiba miatt, s feladta a futamot Roberto Merhi is, amivel a Manor istálló első kiesését szenvedte el. Így már csak a Williams és a Mercedes büszkélkedhet azzal, hogy nem adott még fel idő előtt futamot idén.

A verseny végeredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Nico Rosberg Mercedes
3. Valtteri Bottas Williams-Mercedes
4. Kimi Raikkönen Ferrari
5. Sebastian Vettel Ferrari
6. Felipe Massa Williams-Mercedes
7. Pastor Maldonado Lotus-Mercedes
8. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes
9. Danyiil Kvjat Red Bull-Renault
10. Romain Grosjean Lotus-Mercedes
11. Sergio Perez Force India-Mercedes
12. Carlos Sainz Toro Rosso-Renault
13. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault
14. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari
15. Max Verstappen Toro Rosso-Renault
16. Felipe Nasr Sauber-Ferrari
17. Will Stevens Manor Marussia-Ferrari
Kiesők:
  Roberto Merhi Manor Marussia-Ferrari
  Jenson Button McLaren-Honda
  Fernando Alonso McLaren-Honda
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: