DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nincs elég jó női autóversenyző?

Legalábbis az F3-as Eb-n nyomuló kolimbiai hölgy, Tatiana Calderón szerint, és 22 éves pilóta azt is kifejtette, miért nincsen szükség olyan F1-es bajnokságra, ahol csak nők csatáznak egymással.

Nemrég a Formula.hu csapata is összerakott egy rajtrácsra való versenyzőhölgyet, mi több, mi is a legjobbak között neveztünk meg Tatiana Calderónt. Most az F3-ban harmadik szezonját kezdő hölgy szólalt meg az utóbbi hetek egyik népszerű (népszerűtlen?) ötletével kapcsolatban, amit Bernie Ecclestone osztott meg a világgal: női F1-et a népnek!



A 22 éves pilóta inkább Susie Wolff, mintsem Carmen Jordá mellett foglalt állást, azaz ő is elítéli a tervet. Sőt, ő még tovább megy: szerinte nem is lehetne összeszedni annyi alkalmas hölgyet, hogy külön sorozatot lehessen indítani. „Egyszerűen nincs elég jó női versenyző, így nem tudnánk létrehozni a saját rajtrácsunkat” – mondta Calderón a Motorsport.com-nak.

„Nem is látom szükségét, hiszen alkalmasak vagyunk arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzünk, és nem arról van szó, hogy ez nehezebb lenne számunkra. Az F1-ben mindössze 20 hely van, ezek elérése pedig a srácoknak sem leányálom. Nem azért nem tudunk eljutni odáig, mert nők vagyunk, hanem mert egyszerűen nehéz.”

Noha őt is honfitársa, Juan Pablo Montoya sikerei inspirálták, szerinte egy női F1-es versenyző még több kislányt ösztönözne arra, hogy a versenyzést válassza a babák helyett. „Az természetes, hogy valahonnan szükséged van inspirációra, és nincs jobb annál, mint egy nő a Forma-1-ben. Úgy vélem, hamarosan eljön ennek is az ideje, hiszen egyre versenyképesebbek vagyunk, és ha egyszer eljutunk odáig, versenyben leszünk a többiekkel – ez pedig motiváló erő lehet a lányoknak” – tette hozzá az F3-as Európa-bajnokság első, silverstone-i hétvégéjén mérsékelt teljesítményt nyújtó Calderón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: