DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Különvált a Ferrari a Fiat-birodalomtól

Hosszú idő után a Ferrari már nem a Fiat Chrysler leányvállalata, ám a tulajdonosi kör nagy része továbbra is megegyezik. A cég részvényeinek 10 %-a szabadon megvásárolható.



A Ferrari 45 éven keresztül volt a Fiat (ma Fiat Chrysler Automobiles) része, ez változott meg a tegnapi nap folyamán. A különválás egy üzleti döntés, célja, hogy a Fiat még értékesebbé váljon – részvényei a bejelentés hatására hathónapos csúcsot döntöttek. Az új Ferrari-részvények 10 %-a megvásárolható, 90 %-ot a Fiat Chrysler tulajdonosai között osztanak szét. Erre a célra 2,5 milliárd dollár értékű átváltható kötvényt különítettek el.

A Ferrari elnöke – és egyben a Fiat Chrysler vezérigazgatója – továbbra is Sergio Marchionne marad. „Miután kisebbségi érdekeltséget szereztünk a Chryslerben az év korábbi szakaszában, a Fiat és Chysler transzformációja az FCA-vá a hónap elején fejeződött be, amikor bemutatkoztunk a New York-i értéktőzsdén. Miközben haladunk 2014-2018-as üzleti tervünk teljesítése felé, és azon dolgozunk, hogy vállalkozásaink értékét maximalizáljuk részvényeseink számára, a megfelelő döntés az volt, hogy külön utakat válasszunk az FCA és Ferrari számára” – kommentálta Marchionne a szakadást.

Marchionne hétvégén egy másik fontos bejelentésben is szerepet játszhat: sajtóértesülések szerint Austinban személyesen fogja közölni Fernando Alonso távozását a csapattól, valamint Sebastian Vettel érkezését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: