DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Sportolók és világsztárok a közúti biztonságért

A Nemzetközi Automobil Szövetség nagyszabású, #3500LIVES névre keresztelt kampányában F1-es versenyzők, sztársportolók, és más hírességek közreműködésével hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

Az FIA Jean Todt 2009 óta tartó regnálása alatt minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a közúti biztonság fejlesztésére, melyre a szervezet által szankcionált bajnokságokban rendre fel is hívja a figyelmet. Legújabb mozgalmuknak a #3500LIVES, azaz 3500 Élet nevet adták, mert statisztikák szerint naponta ennyien veszítik életüket az utakon figyelmetlenség, a biztonsági felszerelések nem rendeltetésszerű használata, vagy ittas vezetés miatt. A halálozási statisztikákban a 15-29 éves korosztályban ezek a tényezők állnak az első helyen.

A szövetségnek a kampányhoz sikerült tizenhárom híres embert megnyernie, akik közül meglepően csak négynek van köze a versenyzéshez. Az FIA ezzel is azt szeretné hangsúlyozni, hogy a biztonság közös érdekünk, a résztvevőkkel pedig tíz olyan tényezőre hívja fel a figyelmünket, melyek mind hozzájárulnak saját és társaink testi épségéhez.

Ezek a sebességlimit betartása, a gyermekülés használata, az abroncsok ellenőrzése, a biztonsági öv használata, üzenetek írásának mellőzése vezetés közben, ittas vezetés elkerülése, figyelem, láthatóság, sisak viselése és pihenés fáradtság esetén.

A kampányban két jelenlegi (Felipe Massa és Fernando Alonso), és egy volt (Nico Rosberg) Forma-1-es pilóta vesz részt, és a MotoGP címvédője, Marc Marquez egészíti ki a versenyzők listáját. De együttműködik az FIA-val Antoine Griezmann francia válogatott labdarúgó, Haile Gebrselassie kétszeres olimpiai aranyérmes etióp hosszútávfutó, Vanessa Low német paralimpiai aranyérmes futó, Wayde van Niekerk dél-afrikai olimpiai aranyérmes futó, Yohan Blake kétszeres olimpiai aranyérmes jamaicai futó, valamint Rafael Nadal kétszeres olimpiai aranyérmes és 14-szeres Grand Slam-győztes teniszező is. A nagykövetek sorában sportolókon kívül Jean Todt felesége, Michelle Yeoh színésznő, Párizs polgármestere, Anne Hidalgo, valamint Pharrel Williams zenész-producer szerepel még.

A biztonságos közlekedésért indított kampányban te is részt vehetsz a fentiek betartásával, erre a linkre kattintva pedig támogathatod is az ügyet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: