DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Dolderer bebiztosította világbajnoki címet Indianapolisban

Új hős született október első hétvégéjén Indianapolisban Matthias Dolderer személyében, amikor a német pilóta nehézkes indulás ellenére végül megnyerte az első Indianapolis Motor Speedway-en rendezett Red Bull Air Race futamot. Az emlékezetes versenyhétvége után a Red Bull Air Race történetében először már a finálé előtt biztosan tudjuk, hogy a szezon végeztével kik állnak majd a világbajnoki dobogó első két fokára.

Indianapolis Motor Speedway (USA) – Matthias Dolderer számára kalandosan indult a szezon hetedik Red Bull Air Race futama, ugyanis a szombati kvalifikációt egy 7 másodperces büntetéssel kezdte. Ezzel az utolsó helyre csúszott, de a nap végére visszaküzdötte magát a negyedik pozícióra. Vasárnap pedig több mint 62.000 rajongó lehetett a szemtanúja annak, ahogy a német pilóta motorsport-történelmet írt, és megnyerte a versenyt, amelyet először rendeztek a legendás Indianapolis Motor Speedway-en.

rbar-indianapolis-dolderer-2



A német pilóta karrierjének első, áprilisi győzelme óta dominálja a 2016-os szezon pontlistáját. Egyedül Matt Hallnak lett volna esélye beküzdenie magát Dolderer elé a ranglistán, ezért Indianapolisban a rajongók tömege lélegzetvisszafojtva figyelte a küzdelmet, miután az ausztrál pilóta a legjobb négy közé került. Ám Hall az utolsó körben nekirepült a pilonnak, így már csak Doldereren múlt, megszerzi-e vagy elbukja a 2016-os világbajnoki címet.  Végül a német pilóta 1:03:335-ös idővel bebiztosította magának a hőn áhított összesített győzelmet. Az ausztrál Hall csalódott volt az eredmények miatt, kemény munkája azonban mostanra beérett, hiszen a ranglista alapján Las Vegasban a világbajnoki dobogó második fokára állhat.

rbar-indianapolis-dolderer-1

„Eszméletlen. Keményen dolgoztunk ezért az eredményért és az álom végül valóra vált” – mondta a lelkes Dolderer, aki az első olyan pilóta a Red Bull Air Race történetében, aki a szezon utolsó állomása előtt már magáénak tudhatja a világbajnoki címet. „Kavarognak bennem az érzelmek, nehéz őket kordában tartani. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak, a rajongóknak, mindenkinek itt Indianapolisban és a csapatomnak – nekem van a világon a legjobb csapatom.”

A Challenger Class futam is emlékezetes eredménnyel zárult: a lengyel Luke Czepiela országának és karrierjének első Red Bull Air Race győzelmét szerezte meg a hétvégén.

Jegyek már kaphatók a 2016-os Red Bull Air Race október 15-16-án, a Las Vegas Motor Speedway-en megrendezett fináléjára. A jegyekkel és a versennyel kapcsolatos legfrissebb információkért látogasson el a www.redbullairrace.com weboldalra.

rbar-indianapolis-podium-3

Master Class Indianapolis Motor Speedway eredmények:

1. Matthias Dolderer (GER)

2. Nigel Lamb (GBR)

3. Pete McLeod (CAN)

4. Matt Hall (AUS)

5. Yoshihide Muroya (JPN)

6. Nicolas Ivanoff (FRA)

7. Martin Sonka (CZE)

8. Juan Velarde (ESP)

9. Petr Kopfstein (CZE)

10. Michael Goulian (USA)

11. Peter Podlunšek (SLO)

12. François Le Vot (FRA)

13. Cristian Bolton (CHI)

14. Kirby Chambliss (USA)

A világbajnokság állása az Indianapolis Motor Speedway után:

1. Matthias Dolderer (GER) 80.25 pont

2. Matt Hall (AUS) 55.75 pont

3. Hannes Arch (AUT) 41.00 pont

4. Nigel Lamb (GBR) 37.75 pont

5. Nicolas Ivanoff (FRA) 35 pont

6. Yoshihide Muroya (JPN) 31.50 pont

7. Martin Šonka (CZE) 31.00 pont

8. Pete McLeod (CAN) 30.50 pont

9. Kirby Chambliss (USA) 30.25 pont

10. Michael Goulian (USA) 19.75 pont

11. Juan Velarde (ESP) 14.25 pont

12. François Le Vot (FRA) 10.00 pont

13. Peter Podlunšek (SLO) 4.00 pont

14. Petr Kopfstein (CZE) 2.00 pont

15. Cristian Bolton (CHI) 0.00 pont

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: