DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Szurkoljunk egykori F1-esnek a paralimpián!

A lábait súlyos balesetben elveszítő Alessandro Zanardi is ott van a Rio de Janiró-i paralimpián, ahol megszokott sportágában, kerékpárral tör az aranyakra.

Zanardi, aki 2001-ben, egy CART-versenyen szenvedte el súlyos balesetét, kilenc éve kezdett kézi meghajtású kerékpárral versenyezni, a csúcsra pedig 2012-ben, a londoni paralimpián jutott, amelyen aranyérmet szerzett a H4-es kategóriában (ez a versenyző sérülésének besorolását jelenti) az országúti versenyen és időfutamon, valamint ezüstöt a csapatváltón. Rióban szintén rajthoz áll három számban, célja pedig a címvédés lesz.

„Szeretem Riót, a 90-es évek végén jártam itt az IndyCar versenyén, habár sosem sikerült megnyernem” – mondta Zanardi egy interjúban az olimpia hivatalos oldalának. A köznyelvben Jacarepagua néven ismert pályát a 2016-os játékok előtt bontották le, helyén épült az olimpiai park, és a sportolóknak otthont adó falu is a közelben található. „Ez egy jó jel, nem igaz?”



A paralimpián az atlétika és úszás után a kerékpározás az a sport, ahol a legtöbb érmet osztják: a pályán 18, az országúton 33 versenyszámot tartanak. Zanardi versenyei jövő héten lesznek: a H5 időfutamot szeptember 14-én, szerdán tartják, a H5 országúti versenyt csütörtökön, a H2-5 váltót pedig pénteken. Az M5 sportcsatorna 24 órában foglalkozik a paralimpia eseményeivel, így elképzelhető, hogy Zanardi számait is élőben láthatjuk a televízióban.

Nem Alex Zanardi – aki 1991 és 1994 között, majd 1999-ben szerepelt a száguldó cirkuszban, a köztes időben pedig két bajnoki címet gyűjtött az IndyCarban – kapcsolódik egyedül a Formula-1-hez a paralimpia kerékpáros résztvevői közül. A nők H1-2 időfutamának londoni ezüstérmese, Karen Darke a Williams csapat segítségét kérte fel versenygépének fejlesztéséhez, az F1-es csapat pedig beállt a parasportoló mögé. A királykategóriából ismert, számítógépes CFD-technológiát is felhasználták a munka közben, mellyel a jármű körüli légáramlást modellezték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: