DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Versenyautót készített az Infiniti

Első pillantásra egy nyolcvan évvel ezelőtti versenyautónak tűnik, azonban nagyon is modern: ez a Prototype 9!

A Nissan Motor Corporation luxusmárkája, az Infiniti a kaliforniai Pebble Beach Concours d'Elegance nevű eseményen fedte fel a modellt - a rendezvényt autómatuzsálemek számára rendezik meg évente, a Prototype 9 pedig nagyon is illett a sorba retro külsejével - első pillantásra a 30-as, 40-es évek versenyautóit juttatja eszünkbe, de valójában egy vadonatúj gépcsodáról van szó.



„Minden egy beszélgetéssel kezdődött: ’Mi lett volna, ha a Infiniti versenyautót tervezett volna a negyvenes években?’ Ha elképzelnénk egy Infinit-gépet egy olyan pályán, mint például a japán Tamagawa Speedway? Az első tervek lenyűgözőek voltak, az ötlet pedig olyannyira ellenállhatatlan, hogy meg kellett valósítanunk. Amint más részlegek is tudomást szereztek róla, feláldozták a szabadidejüket, hogy egy működő autót készítsenek” - emlékezett vissza a Prototype 9 megvalósításának első lépéseire a Global Design alelnöke, Alfonso Albaisa.

A P9 érdekessége, hogy elektromotor hajtja, a Nissan által készített energiatárolóval együtt, mely kontrasztban áll az autó többi részén alkalmazott hagyományos technológiákkal. És hogy honnan a név? Amíg az Infiniti közúti autóit Q-, vagy QX-típusjellel látják el, első blikkre azt hihetjük, hogy megszakadt a tradíció, de koránt sincs így. Mivel a kilencest japánul ’kjú’-nak ejtik, akár csak a Q-betűt angolul, a Prototype 9 így tökéletesen illeszkedik a sorba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: