DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Magyarország kedvencei: Te milyen színű autót vezetsz?

Magyarország kedvenc színe a kék, de a leggyakoribb autószínnek hazánkban a fehér, az ezüst és a szürke számít. Ha tehetnék, sokan választanának maguknak fekete és persze kék kocsit – többek közt ez derül ki a PPG Trilak első Színtérkép felméréséből.

A hazai internetező felnőtt lakosság kedvenc színe a kék, ezt követi a fekete, a zöld és a piros – ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amit a PPG Trilak megbízásából az eNet végzett el. A Színtérkép-kutatás eredményei szerint a megkérdezett nők 27, a férfiak 31 százaléka voksolt a kékre, de míg a férfiak körében a zöld, addig a nőknél a piros/vörös lett a második legkedveltebb szín. A házasok és a fővárosiak körében a zöld, a nem házasok és a vidékiek esetében pedig a fekete futott be az ezüstérmes helyre.

magyarorszag-kedvenc-autoszinei-01



A felmérés során rákérdeztek a legkedveltebb autószínekre is. A megkérdezettek több mint tizedének (13%) van vagy volt fehér autója, ezt követi az ezüst és a szürke 11-11%-kal. Az internetezők ötöde ugyanakkor fekete színű kocsit választana (21%) – második ebben a sorban a kék (15%), majd az ezüst (12%), 11% pedig fehér autót szeretne.

magyarorszag-kedvenc-autoszinei-02

magyarorszag-kedvenc-autoszinei-03

Ha az otthonukról van szó, honfitársaink a világos színeket kedvelik és ilyen házakban, lakásokban is élnek. Jelenleg minden ötödik internetező fehér színű házban lakik – a fehér színt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18%), míg a harmadik leggyakrabban említett külső házszín (a szürke) aránya már 10% alatti. A szürke szín – nem meglepő módon – a panelházakat is magában foglaló, legalább tízlakásos társasházak körében a legelterjedtebb. A megkérdezettek a legszívesebben fehér, krémszín és bézs színű házakban laknának, de amíg a fehér színt inkább a férfiak, addig a bézst és a krémszínt inkább a nők preferálják.

És ezek milyen színek?

A sokak számára talán idegenül hangzó színárnyalat-elnevezések ismertsége terén nagy a nemek közötti különbség. Az ekrüről a nők kétharmada, a férfiak csupán harmada tudta, hogy a fehér egyik árnyalatáról van szó, míg a terrakotta esetében a nők 61, a férfiak 45 százaléka válaszolt helyesen. Keményebb diónak bizonyult a smalt, a sziena és a tób: ezeket a válaszadók csupán mintegy ötöde tudta beazonosítani. (A smalt egy mélykék, a sziena egy sárgásbarna, a tób pedig egy szürkészöld árnyalatot jelöl.)

Szinte minden internetezőnél történt már festés – igaz, ötödüknél erre legalább négy évnél régebben került sor –, háromnegyedüknél ekkor a belső fal színe is változott. A festékválasztás során tízből hat internetező számára felülírhatja a színpreferenciát más, olyan speciális terméktulajdonság, mint például a moshatóság vagy a dörzsállóság.A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik az internetezők: fehér, krém, barack, vajszín a legkedveltebb árnyalat. A nemek közötti különbség itt is tetten érhető, hiszen a férfiak egyértelműen a fehéret részesítik előnyben, a nőknél pedig a krémszín, a barack, a fehér és a narancs a nyerő. Budapesten a fehér a legkedveltebb hálószobaszín, vidéken a fehér a krémszínnel osztozik a népszerűségi lista első helyén.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: