Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 19. kedd
Autó

A magyar autósok több, mint fele használja - És Te?

2016. január 1-jén volt negyven éve annak, hogy Magyarországon kötelezővé vált a biztonsági öv használata. Mint a múlt év végén jeleztük, ez alkalomból a Kovács Autó arra kérte a magyar autósokat, hogy egy kérdőív kitöltésével mutassák be az öv használatához való viszonyulásukat.

A válaszok alapján az alábbi eredményre jutottunk:

Az autóvezetők 79 százaléka „mindig bekapcsolja a biztonsági övet”. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Kovács Autó végzett abból az alkalomból, hogy negyven éve 1976. január 1-je óta kötelező Magyarországon használni ezt az eszközt. Ha hinni lehet a mintegy kétezer válaszadónak, az autósok 84 százaléka egyet is ért ezzel az előírással.

biztonsági-öv

Valamivel változatosabb a kép, ha azt vizsgáljuk, mikor nem kapcsolják be az övet. Így már csak a válaszadók 64 százaléka ragaszkodott ahhoz, hogy mindig bekapcsolja, egyébként 6 százalék elblicceli ezt, „amikor csak teheti”, egyébként meg városban vagy rövidebb utakon marad a helyén a csat.

Kifejezetten érdekes, hogy csak 30 százalék állítja, már beüléskor beköti magát, további 47 százalékuk még indulás előtt bekapcsolja az övet, a többi csak ezt követően. Viszont aki használja az övet, az használja, földúton is, taxiban is. És nem rossz az arány a hátul ülők, az utasok esetében sem. A pontos adatokat lásd itt.

Tarkább képet mutat az övhasználathoz fűződő viszony. A többség, 58 százalék hasznosnak tartja, biztos abban, hogy védi őt. 25 százalékuk egyszerűen megszokta, 12 százalék viszont csak azért köti be magát, mert az kötelező. Ezzel kell összevetni, hogy a válaszolók 72 százaléka egyetért azzal, hogy a be nem kapcsolt övért büntetés jár.

A gépkocsit használók 30 százalékban már maguk találkoztak az eszköz hasznosságát bizonyító helyzettel, 42 százalékban viszont úgy nyilatkoztak, hogy sem maguk sem környezetük nem szerzett még ilyen tapasztalatot.

A felkért szakértők végül érdemben nem kommentálták az adatsort, ellenben a Kovács Autó megkapta azt a rendőrségi kimutatást, adatsort táblázatot, amely az elmúlt évek halálos kimenetelű vagy személyi sérüléssel járó balesetei és az övhasználat közötti összefüggéseket mutatják. A honlapunkon ez a táblázat is megtekinthető, illetve aki kíváncsi rá, hogy milyen kérdésekre válaszoltak a jelentkezők, maguk is kitölthetik a kérdőívet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?