DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Szomorodni kék – Nem lesz Daimler gyár Szentpéterváron

Az orosz gazdaság gyengülése, az olajárak zuhanása, a rubel értékének csökkenése, és a nyugati gazdasági szankciók nem csak Oroszországban okoznak súlyos fejfájásokat a gazdasági szakembereknek.

A felmerült problémák miatt úgy tűnik, a Daimler csoport elveti a tervét, hogy Szentpétervár közelében megépítse a keleti térség forgalmának kielégítésére szánt Mercedes gyárát. A döntés legfőbb indoka az volt, hogy látványosan csökkent az értékesítések száma, mivel az emberek többsége a jelenlegi gazdasági helyzetben erősen meggondolja, hogy drágább autót vásároljon.

daimler



Ezt alátámasztja az is, hogy a General Motors tulajdonában levő GM-AvtoVAZ értékesítései is 22,5 százalékot zuhantak a tavalyi időszakhoz képest. A legfrissebb adatok szerint augusztusban közel húsz százalékkal csökkent az orosz éves autópiaci forgalom, de ami ennél is szomorúbb, hogy az év első nyolc hónapjában eladott gépkocsik száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Ezek a számadatok pedig a GM állításait is alátámasztják. A döntés persze remélhetőleg nem végleges, hiszen az orosz piac már csak a mérete miatt is nagy falat lenne a Daimler csoportnak. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: