DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Jubileumi újdonság a Mazdától – 50 éves az RX-7

Gyorsan repül az idő, mondhatnák ezt a Mazda gyár fejlesztői, akik 2017-ben ünnepelhetik a Cosmo Sport néven megjelent, később RX-7, majd plusz 2 ajtóval gazdagodva RX-8 névre keresztelt, Wankel-motoros sportautójukat.

A japánok ezekben a sportautókban finomítgatták évtizedeken keresztül a forgótárcsás technológiát. Az utcai két (1,3 literes), illetve háromtárcsás (1,8 literes) változatok mellett létezett egy 2,6 literes, 700 lóerős négytárcsás kivitel is, méghozzá a Le Mans-i verseny győzteseként debütált 787B-ben. A rövidesen bemutatkozó utód ismét az RX-7-es névre hallgat majd, mivel a 2+2 helyett a Mazda visszatérne a klasszikus kétajtós, kétüléses kialakításhoz, ezzel is tisztelegve a karcsúbb elődök előtt.

mazda msc01



A 6-os Mazdánál látott formavilág harciasabb kialakításával megszületett autó igazi szemrevaló részletei azonban a motorháztető alatt láthatók. A kéttárcsás, Skyactiv Wankel erőforrás ugyanis már 1,6 literes, szívó változatban 300, turbófeltöltővel pedig 400 lóerős teljesítménnyel. A hozzá kapcsolt hatfokozatú kézi- vagy automataváltó természetesen a hátsó kerekeket hajtja, de még lendületesebben, mint eddig, mivel a tervezők az önsúlyt is igyekeztek leszorítani. A jubileumi sportgép tehát izgalmasnak ígérkezik, érdemes lesz várni a Tokiói Autószalon bemutatójára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: