DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Másképp parkolnak a férfiak és a nők

A Goodyear a magyar sofőrök parkolási szokásainak vizsgálatával bízta meg az NRC Netpanelét 2015 júniusában, akik 1200 fős mintavétellel mérték fel a 18-59 éves magyar lakosság parkolási szokásait.

Az autózásban fennálló nemi különbségek parkolási szokásainkban is tetten érhetők. A férfiak 61%-a vezet autót, ráadásul az erősebb nem 41%-a olyan autóval közlekedik, amelyet egyedül használ. A nők esetében ez az arány csupán 41%, s mindössze a hölgyek egyötöde ülhet teljesen saját – nem családi - autó volánja mögé.

image004



A nők orral előre parkolnak, a férfiak tolatva

Jobban szeretünk előrefelé parkolni. A válaszadók - ugyan csak egy hajszálnyival – de mégis többen gondolják úgy, hogy jobb orral előre parkolni, ugyanis 56% állítja ezt, míg 44% inkább betolat. A nők háromnegyede előrefelé áll be a parkolóhelyekre, a férfiak többsége, (56%-uk) inkább hátrafelé. Parkoláskor a férfiakra alapvetően sokkal inkább jellemző a tükörhasználat, mint a nőkre (86%-uk minden esetben belepillant, míg a nőknek csupán 67%-a). A hátrafordulás inkább a nőkre jellemző, hiszen 60%-uk vallja, hogy minden parkolásnál így tesz, míg a férfiaknál ez az arány szignifikánsan alacsonyabb az átlaghoz képest (47%).

A nőkkel előfordul, hogy mást kérnek meg, hogy parkoljon be helyettük

A 18-59 éves autóvezetők 15%-ával fordult már elő, hogy valaki mást kértek meg, hogy parkoljon be helyettük. Az ilyen segítséget igénybe vevők körében sokkal több a nő, a 40 év alatti és a felsőfokú végzettségű.

A hölgyek egynegyedével (26%) fordul elő kisebb-nagyobb rendszerességgel, hogy mást kérnek meg, hogy parkoljon be helyettük. A férfiak 93%-ával még nem fordult elő, hogy más parkolt volna be helyettük.

A férfiak a szűk helyekre is beparkolnak, a nők szeretnek kényelmesebben kiszállni

Minden negyedik férfi (26%) olyan helyre is beáll autójával, ahol azután nehéz kiszállni. Mindössze 17%-uk válaszolta, hogy szűkös helyre történő parkolás helyett inkább tovább keres parkolóhelyet. Tízből mindössze egy (11%) női sofőr vállalja a nehézkes kiszállást az autóból egy szűkös helyre történő parkolás után. A megkérdezettek 70%-ával már előfordult, hogy gumiabroncsával súrolta a padkát, vagy ütközött a járdaszegéllyel, arányait tekintve a férfiak 58%-a válaszolt így, de a nők jobban kímélik az autójukat a padkázástól, mert csak 42 százalékukkal játszódott le ilyen eset. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: