DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Autószalon Budapesten

Fellélegezhetnek az autó rajongók: november 21. és 23. között ismét autószalont rendeznek Magyarországon. A kiállítás jele annak, hogy kezd helyreállni az elmúlt évek alatt sok változáson átment hazai autópiac.

A 2008-as pénzügyi válság nem csak az autó eladásokat döngölte a földbe, hanem a szakmai kiállításokat is megtépázta. A nagy szalonok természetesen talpon maradtak, de a kínai és a moszkvai rendezvények jelentősége – az erős piacuk révén –  sokat növekedett. Az 1988-ban útjára indult budapesti Automobil kiállítást is elsodorta a válság, így jó ideje nem láthattunk új járművekről szóló hazai seregszemlét.     

DSCF2640     



A válság óta igen sokat változott a világ és az autós szakma is, néhány számadat jól mutatja, hogy miként állnak ma a dolgok: 2009 óta az új autó értékesítés 70 százalékkal esett vissza, a márkakereskedések 60 százaléka bezárta a kapuit... Szerencsére megindultak az eladások, idén már 20 százalékos a növekedés, külön öröm, hogy kezdenek megjelenni a magánvásárlók a szalonokban.

DSCF2642

 

A felvezető azért volt szükséges, hogy lehessen látni, hogy milyen környezetben született a Mobilitás 2014-es autókiállítás. Ez a rendezvény minden szempontból más, mint amit eddig megszoktunk. Az első eltérés, hogy a rendezést a Gablini csoport vette a kezébe, összefogtak a nagyobb kereskedéseket működtető hazai tulajdonú vállalkozásokkal, aminek a végeredménye, hogy a Syma csarnokban húsz körüli kiállító 27 márkát fog képviselni. Gyakori lesz, hogy egy márka standján, több szalon munkatársai ténykednek, ugyanis vásárolni is lehet majd a kiállításon. A vásárlás mellett a fő attrakció, hogy a közeli Puskás Ferenc stadion körül tesztpályát alakítanak ki, ahol száz körüli autót lehet majd kipróbálni. Ha ez sem keltette fel az érdeklődést, akkor ott a kisebbik csarnok, ahol a ma kapható elektromos és tölthető hibrid autókat lehet majd vezetni.

DSCF2636

 

A standok mérete minimum száz négyzetméteres, a maximális nagyság pedig 250-250 m2, a számtalan újdonság között nagy valószínűséggel lesznek az októberi Párizsi Autószalonon bemutatott újdonságok, tanulmányautók is. Megmutatják magukat az autózáshoz kapcsolódó szakmai szervezetek, további információt a www.mobilitas2014.hu weboldalon találnak.

 

A kiállítás elővételben vásárolt 2000 forintos, a helyszínen pedig 2500 forintos jeggyel látogatható, a belépők terén is eltérnek a megszokottól: a jegyek árát beszámítják a helyszínen történő pénz költéskor, ahol persze nem csak autókat lehet vásárolni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: