DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Túraautó

Csak oltott pilóták versenyezhetnek az ausztrál Supercarsban

Ausztráliában a Covid-járvány újabb hulláma miatt még az autósport is leállt. A Supercars széria három hónap kihagyás után folytatódik Sydney-ben – de csak a beoltott versenyzők számára.

A népszerű ausztrál túraautós sorozat jelen állás szerinti utolsó versenyét Townsville-ben tartották július 18-án. Az elsősorban Sydney-ben és Melbourne-ben felerősödő járványhullám miatt szünetre vonult a széria, a verseny csak október 29-31-én folytatódik a Sydney Motorsport Parkban. A pálya négy fordulónak is otthont ad, melyeket egyhetes közökkel tartanak.

A négy fordulón azonban kizárólag csak oltott versenyzők, csapattagok és egyéb személyzet vehet részt. Bár a széria nem tette kötelezővé a vakcinát, a versenypályára csak az léphet be, aki oltási igazolást mutat fel – a rendezők ezzel Új-Dél-Wales állam előírásainak tesznek eleget.

Mi történik, ha egy versenyző nem vette fel mindkét oltást – egyetlen adag nem elégséges – a verseny időpontjáig? „Ez az ő személyes döntésük. Ők és a csapattulajdonosok egymás között majd megbeszélik, ki fogja vezetni az autót, ha nem léphetnek be Új-Dél-Walesbe” – mondta az Autosport lapnak a széria főnöke, Sean Seamer. Bár korábban szóltak arról pletykák, hogy egyes versenyzők elzárkóznak az oltástól, az ügyvezető nem számít arra, hogy gondot okoz a szabály.



Tavaly a sorozat engedélyezett egy eldobható versenyeredményt, arra az esetre, ha egy versenyzőnek vagy csapatnak koronavírus miatt ki kell hagyni egy fordulót. Ez a szabály azonban most nem lesz érvényben, már csak azért sem, mert nem egy, hanem négy verseny teljesítését lehetetleníti el, ha valaki nem oltatja be magát.

A négy hétvégén nem lesz hatályos a buborékszabály sem, amely a Supercarsban más sportokhoz hasonlóan a fertőzés átadását hivatott megakadályozni: nem várható karanténra kötelezés sem.

A bajnokságból a sydney-i négy verseny után egyetlen forduló lesz még hátra, a Bathurst 1000 december 5-én. A Mount Panorama pálya szintén Új-Dél-Walesben található, de jelen állás szerint a hónap első napjától fogva már nem lesz kötelező oltással rendelkezni a versenyzéshez.

A Supercars értékelését a 2016-os bajnok, Shane van Gisbergen vezeti tetemes előnnyel, miután az eddigi 19-ből 11 futamot megnyert. A második helyen a szezon végén visszavonuló hétszeres bajnok, Jamie Whincup áll, Cameron Waters harmadik az összetettben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: