DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Túraautó

Nagy Dani: Több projekt is az asztalon van Zengőékkel

Nagy Dániel 2017 után visszatér a Zengő Motorsporthoz, ahol a hétvégén rajthoz áll a TCR Európa-kupa idénynyitó, szlovákiaringi fordulóján.

A WTCR-dobogós magyar pilóta már túl van néhány teszten a számára új Cupra León Competiciónnal, kipróbálhatta a TCR Europe-ban idén bemutatkozó Hankook-gumikat, és szeretne dobogóra állni az egyik futamon.

DSC09131



Hosszabb ideje nem lehetett hallani felőled, már ami az versenyzői pályafutásodat illeti. Mi történt a háttérben mostanság, és hogyan jött létre ez a megállapodás?

„A 2020-as szezon után több lehetőséget is megnéztünk a menedzsmentemmel, tárgyaltunk többek között a BRC Racinggel a folytatásról, de végül kisebb részleteken ugyan, de mindegyik lehetőség elcsúszott valamin. Ez a mostani megállapodás a Zengő Motorsporttal tényleg az utolsó pillanatban jött létre, alig két héttel a verseny előtt alakult ki, hogy ott leszek a TCR Europe idénynyitóján a Szlovákiaringen.”

Ennek ellenére már megy a találgatás, hogy mennyi versenyről lehet szó, és milyen bajnokságokban. Mit lehet erről most tudni?

„Egyelőre hivatalosan erre az egy versenyre írtunk alá szerződést, de természetesen nem azért jöttem a Zengő Motorsporthoz, hogy egyetlen TCR Europe hétvégén induljak el. Több lehetséges közös projekt is van az asztalon Zengő Zoli csapatával, de még egyiket sem véglegesítettük, így ezek sajnos egyelőre nem publikusak.”

2017 után térsz vissza a Zengő Motorsporthoz, és ez a mostani a csapat életében is egy teljesen más periódus.

„Igen, ez nagyon így van. Amikor 2016-ban és 2017-ben a Zengő Motorsportnál versenyeztem a Túraautó Világbajnokságon (WTCC), egészen más volt a csapat helyzete. Egy régebbi generációs autóval mentünk, amiben önmagában sem volt benne az esély, hogy megverjük a gyáriakat. Ráadásul akkor elég szerények voltak az anyagi lehetőségek, így kevés esélyünk lehetett a jó eredményre.”

„Azóta sokat változott a helyzet, és a Zengő Motorsport tavaly nagyon szép eredményekkel jött vissza a WTCR-be. Azért is térek vissza örömmel hozzájuk, mert úgy látom, ebben a mostani felállásban komoly esély van a sikerekre. Nem azért szerződtem a Zengő Motorsporthoz, hogy csak ott legyek valamelyik bajnokságban, hanem mert hiszem, hogy eredményes lehetek velük.”

A Zengő Motorsportnak van egy nagyon egyedi hangulata, köszönhetően az ott dolgozóknak, és nagy mértékben Zengő Zoli nem hétköznapi karakterének. Milyen volt újra együtt lenni velük?

„A csapat tagjaival rendszeres találkoztam más versenyhétvégéken, és nem lakom messze Zengő Motorsport műhelyétől sem, úgyhogy a kapcsolat mindig megmaradt köztük. Kicsit olyan hazatérés-feelingje volt az első közös munkának, hiszen rengeteg ismerős arc vett körül. A mérnököm például az a Szűcs Gergő lesz, akivel a Zengőnél és később a M1RA-nál is dolgoztam együtt.”

„Vele már annyira ismerjük egymást, hogy az autó beállításairól szóló legelső megbeszélésen egyből mondta is: ’tudom Dani, Te így szereted az autót, úgyhogy ez lesz a kiindulópont.’ Jó érzés így dolgozni. Zengő Zoli pedig úgy engedett ki a boxból, hogy azt mondta: ’nyugi-nyugi, és csak élvezd’.”

DSC09538

A Zengő Motorsportnál egy új autót kell megismerned, a Hyundai i30 N TCR-t a tavaly bemutatott Cupra León Competiciónra cseréled. Mennyi időd van felkészülni?

„A Hungaroringen tudtam menni néhány órát, hogy bejárassuk az autót, és egy kicsit összeszokjak vele. Ha minden összeadok, nagyjából egy fél tesztnap jön ki belőle, ami nem rettentően sok, de arra mindenképpen jó volt, hogy fél év ’kihagyás’ után nem a versenyhétvégén ülök majd először az autóban.”

Milyen az új Cupra? Mi tűnt fel először benne számodra?

„Nagyon tetszik a kormányműve, nagyon pontos visszajelzést kapok arról, amikor a gumik a tapadási határ közelébe kerülnek. Ez javítja a vezethetőséget. Mivel közel két méter magas vagyok, az is nagyon fontos volt, hogy azonnal kényelmesen elfértem a pilótafülképben. Ilyenre még egy korábbi autómnál sem volt példa.”

Mit lehet tudni az autód előtörténetéről?

„Mikel Azcona tavalyi WTCR-es Cuprájával fogok menni, tehát egy világkupa-futamgyőztes autóval, amit természetesen a Zengő Motorsport a télen teljesen fejújított.”

Az autó mellett a gumikat is szoknod kell, hiszen a TCR Europe a Yokohama helyett idéntől Hankook-ra vált. Milyenek az első élmények?

„Nekem nagyon tetszik a Hankook-gumi, bár még viszonylag keveset tudtam vele menni. Ami egyből szembetűnő volt, hogy sokkal megbocsátóbb, amikor kanyarbejáraton egyszerre kap hosszanti és oldalirányú terhelést. A Yokohamával sokkal óvatosabbnak kellett lenni.”

A Szlovákiaring egy olyan pálya, ahol a szélárnyékozásnak óriási jelentősége van, Te viszont egyedül leszel a csapatban.

„Igen ez mindenképpen nehézség lesz, különösen az időmérő edzésen, de majd igyekszem szélárnyékot lopni az Audiktól vagy a többi Cuprától. Szintén hátrányt jelent majd, hogy az edzések alatt csak egy autó adataival dolgozhatunk, de van annyi rutinunk, hogy ezt meg tudjuk majd oldani.”

A pályát ismered, de mennyire szereted?

„Nagyon. Pont olyan gyors és közepesen gyors kanyarok vannak benne, amit én kedvelek, úgyhogy ezért is várom a hétvégét. Még elég keveset mentem az új Cuprával, de úgy érzem, az autónak is fekszik majd a pálya karakterisztikája.”

Mikor legutóbb egyetlen versenyre beugrottál egy bajnokságba (2018, WTCR), annak elég jó vége lett: világklasszisok között álltál dobogóra. Mi a specialitása egy ilyen vendégszereplésnek?

„Viccesen szólva kb. annyi, hogy drágább a nevezés. De igazából nem jelent óriási különbséget, inkább csak annyit, hogy – mivel nem kell a kiegyensúlyozottságra törekedni – az ember egy picit bevállalósabb lehet. Ha teljes szezont futsz valahol, akkor a hatodik, hetedik helyek is számítanak az összetett miatt, beugróként viszont nem gond, amikor az egyik futam gyengébben sikerül, ha utána a másodikon mondjuk felállsz a dobogóra.”

És milyen eredmény esetén lenne igazán vidám a hazaút?

„Ha dobogóra állhatnék. Igazából győzni szeretnék, de új lesz az autó és a gumi is. Viszont azt érzem, benne van a pakliban a jó eredmény, úgyhogy mindenképpen szeretnék dobogóra állni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: