DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Túraautó

Akinek tényleg csak a pénz hiányzott az F1-hez – interjú Robin Frijns-szel

Különös autósportos karriert tudhat magáénak Robin Frijns. A holland pilótát néhány éve még a legnagyobb ígéretek közt tartották számon, és szinte biztos befutónak tartották egy F1-es ülésre. Az anyagiaknak köszönhetően viszont nem így lett. Frijns-t a DTM hungaroringi hétvégéjén kaptuk diktafonvégre.

Manapság az a fiatal versenyző, aki lenyűgözően teljesít a nevelőszériákban, szinte alig bírja kiválasztani a számára legmegfelelőbb ajánlatot, annyi F1-es csapat junior akadémiája látná őt szívesen. Gondoljunk csak Max Verstappenre, Esteban Oconra, Lando Norrisra, vagy épp George Russellre.

Robin Frijns viszont nagy kivételnek számít. Miután gyors egymásutánban meg tudta nyerni a Formula Renault 2.0-ás (2011) és 3.5-ös szériáját (2012), olyan az F1-ben is sikeres versenyzőket maga mögé utasítva, mint Carlos Sainz Jr., Danyiil Kvjat, Stoffel Vandoorne, vagy Jules Bianchi, egyből felmerült a neve az F1-es pilótapiacon. Ekkor még nem létezett szinte minden nagyobb csapatnak ifjú versenyzőkkel foglalkozó programja, ezért még a legjobb teljesítményt nyújtó fiataloknak is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha F1-es üléshez akartak jutni.



„Kizárólag anyagi okai voltak annak, hogy nem kaptam F1-es ülést.” –kezdte visszaemlékezését Frijns. „Amikor tesztpilóta voltam a Saubernél és a Caterhamnél, mindkét csapat nagyon szívesen látott volna az egyik autójában, viszont az összeg, amit egy évre kértek, irreálisan magas volt számomra. Holott 2014-ben sokáig versenyben voltam az egyik caterhames ülésért Kobajasival, de végül ő tudott több pénzt hozni a csapathoz, így ő kapott lehetőséget.”

„A Caterhamhez való csatlakozásom előtt egy évvel, 2013-ban, amikor még a Saubernél voltam tesztpilóta, ülést kaptam a GP2-ben. Ám ott is fizetésképtelen lettem egy idő után, emiatt szezon közben kitettek.” Annak ellenére, hogy a csapat az első szezonját teljesítette, Frijns már a második versenyhétvégéjén egy győzelmet és egy második helyet szállított az újonc istállónak, melynek csupán hat versenyhétvégén lehetett tagja.

„Ez egy óriási mélypont volt a karrieremben, amiből csak nagyon nehezen tudtam kimászni. 15 éven át a versenyzés volt az életem, ezzel keltem, ezzel feküdtem, erre egyszer csak ülés nélkül maradtam.” A hollandnak ezután nem maradt más választása, minthogy a jelentősen olcsóbb sportautózás felé forduljon. Azonban a Blancpain GT-ben nyújtott kiemelkedő teljesítményére felfigyelt az Audi, akik mentőövet dobtak számára, és az idei évtől már gyári versenyzőként foglalkoztatják.

„Hatalmas köszönettel tartozok nekik, és most nem lebeg más a szemem előtt, csak hogy a legjobbat hozzam ki magamból a DTM-ben. Nagyon jól érzem magam az Audinál, és a jövőmet is teljes mértékben velük képzelem el, túra- vagy sportautós sorozatokban.”

Aki figyelemmel követi a Formula E-t, emlékezhet rá, hogy két szezon erejéig ott is megfordult Frijns. Habár csapata, az Andretti nem tartozott a mezőny legjobbjai közé, 2015-ben Malajziában egyszer mégis dobogóra állhatott. „Jó kaland volt! A győzelmekért nem voltunk harcban, viszont mindkét szezonban magabiztosan le tudtam győzni a csapattársaim, így kizárólag szép emlékeim fűződnek az elektromos sorozatban töltött évekről.”

Ahogy azt csaknem az összes F1-es nagydíjon láthatjuk, Max Verstappen miatt rengeteg lelkes holland szurkoló zarándokol el az adott helyszínre, legyen a futam a világ bármely pontján. Vajon tényleg ilyen ennyire kedvelik a hollandok a hazai versenyzőiket, vagy csak Verstappen karaktere az, ami így megragadja őket? „Mindenkiért odavannak! Albers óta nem volt olyan pilótánk, aki huzamosabb ideig Formula-1-ben tudott versenyzeni, és őt is imádta mindenki. Remélem, mire Zandvoortba látogat a DTM, jobban fogunk teljesíteni, és egy jó eredménnyel én is meghálálhatom nekik a bizalmat.” – árulta el Frijns, akinek bár a karrierje rendkívüli fordulatot vett, sikeresen felállt a padlóról, és szinte egyedülálló módon innen is vissza tudta küzdeni magát a legrangosabb sorozatok egyikébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: