Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. október 1. szombat
Túraautó

Keszthelyi Vivien dupla dobogóval kezdett a GT-ben

Remek sikerekkel kezdte nagy túraautós(GT) pályafutását Keszthelyi Vivien, aki Audi R8 LMS kupasorozat nyitóhétvégéjén mindkét futamát követően a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett.

A mindössze 17 éves pilóta - aki szintet lépve idén kezdett el versenyezni hátsókerék-meghajtású autókkal - a sportág csúcsának számító DTM első hétvégéjén belül bizonyíthatott az újonnan indított sorozatban, amely során minden helyszínen két teljes értékű időmérőt és két versenyt bonyolítanak le. Vivien már a pénteki szabadedzések során az élbolyhoz tartozott, előbb a negyedik, majd az ötödik időt autózta, ugyanakkor egyértelmű célokat nem fogalmazhatott meg, hiszen a mezőny csak ekkor ismerte meg egymást. Ebben a versenysorozatban minden résztvevőre központilag osztottak szerelőket és versenymérnököt, akik a pilóta intelmei szerint végzik el a beállításokat, ez plusz kihívást jelentett természetesen Keszthelyi Viviennek is, aki karrierje során először teljesen egyedül csinált végig egy versenyhétvégét, ezúttal még szülei is csak Budapestről szorítottak neki.A szombati első időmérőn úgy tűnt, hogy az Audi Sport versenyző akadémiáján három éve pallérozódó magyar pilótának sikerült eltalálnia a számára megfelelő beállításokat, mivel a negyedik rajtkockát szerezte meg, négy ezreddel lemaradva a harmadiktól, s mindössze fél másodperccel a pole-tól. A nyitófutam rendkívül izgalmas volt, Vivien lengyel riválisával óriási csatát vívott, oda-vissza előzgették egymást, végül a harmadik helyen intette le a kockás zászló. A második futamot az ötödik helyről kezdte és szintén a harmadik helyre hozta be a versenyautóját. Ennek a futamnak az egyik érdekessége, hogy a szabályok szerint a versenyzők csak a használt gumikat vehették igénybe, azaz  "gumi menedzselésre" volt szüksége a pilótáknak ahhoz, hogy gyorsak tudjanak maradni, és elkerüljék az idő előtti gumikopásból adódó hirtelen lassulást, esetleges defektet.

 

"Hatalmas örömmel tölt el az első versenyhétvégén elért két harmadik helyezés. A dobogón állni elképesztő, visszaigazolást jelent számomra arról, hogy a kemény munkának és kitartásnak megvan a gyümölcse, s hogy jó úton haladok a céljaim elérése felé" - mondta Keszthelyi Vivien, aki 26 pontjával a harmadik az összetett pontversenyben, a világ legfiatalabb női pilótájaként versenyez GT-kategóriában, s mostani sikerével természetesten a magyar autósport történetébe is beírta magát.

 A sorozat - amely a fiatal pilóta hosszútávú céljának, azaz a DTM-be kerülésnek az egyik fontos lépcsőfoka - két hét múlva a Lausitzringen folytatódik, majd június elején a Hungaroringre látogat, így a magyar közönség is élőben szurkolhat Viviennek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: