DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Túraautó

Egy győzelem, két dobogó Michelisz TCR-bemutatkozásán

A hétvégén Michelisz Norbert a TCR Benelux szériában vendégszerepel a hollandiai Zandvoortban: az ismeretlen pályán megnyerte a szombati első versenyt, a másodikon ütközött.

A Benelux-államok TCR-szériájának szabályai nem hasonlíthatók egyetlen másik versenysorozatéhoz sem. A koncepció alapja, hogy egy autót nem egyetlen, hanem kettő versenyző vezet: ők közösen gyűjtenek bajnoki pontokat.

Minden hétvégén öt futamot rendeznek, az első a kvalifikációs verseny, ahol mindkét pilóta szerepet kap, féltávnál kell helyet cserélniük. Ennek rajtsorrendje sem egyszerű időméréssel dől el: egy Facebook-közönségszavazás sorrendjét kombinálják edzéseredményekkel. Zandvoortban, ahol a Benelux-bajnokság a DTM betétprogramját alkotja, a kvalifikációs futamot pénteken tartották, a szavazást Michelisz és alkalmi csapattársa, Stephane Lemeret megnyerték, a mért edzésen azonban problémáik voltak, így a 7. rajtkockát foglalhatták el. Michelisz a futam második felében vette át a volánt, és a harmadik pozícióig zárkózott fel.



A versenyhétvége további négy futamát a versenyzők felosztják egymás között, Michelisznek jutott a szombati nap. Az első verseny rajtrácsát a kvalifikációs futam második felének leggyorsabb körei határozták meg, ez alapján a magyar versenyző a negyedik helyet foglalhatta el a Boutsen Ginion Racing Honda Civicjével. WTCC-s csapattársa, Tiago Monteiro balszerencsés volt pénteken, de megfutotta a legjobb kört, így ő indulhatott az élről. A magyar versenyző azonban remek rajtjával az első kanyarban átvette a vezetést, és végig kézben tartotta a futamot. Végül 1,7 másodperccel megnyerte azt Amaury Richard és a korábban WTCC-ben szintén megforduló Vincent Radermecker Volkswagenjei előtt. Michelisz idén első alkalommal nyert versenyt.

A második verseny azonnal követte az előzőt: leintés után a mezőny elé állt a biztonsági autó, és a befutási sorrendben gördülőrajttal indította el őket. Michelisz ezúttal nem tudott elhúzni a többiektől, sőt, Richard is támadta őt. A páros összeért a 7. körben, melynek következtében a francia a kavicságyban kötött ki, Michelisz a harmadik helyre esett vissza. Az autó eltakarításáig visszatért a safety car, a futam pedig csak az utolsó körre indult újra. Ez is elég volt Radermeckernek, hogy megelőzze Benjamin Lessennes-t, és megnyerje a futamot, Michelisz a dobogó legalsó fokára állt. Monteiro az első futamon kiesett, ezúttal azonban végre szerencséje volt, és a mezőny végéről hetedik pozícióba küzdte fel magát.

Vasárnap még két 20 perces futamot tartanak, ezeken Stephane Lemeret kapja vissza Michelisz autóját, aki sikeres első próbálkozást tudhat maga mögött a TCR-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: