DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Túraautó

Ki ülhet fel az új bajnokság trónjára?

Utolsó állomásához érkezett az idén életre hívott TCR International Series, s ennél aligha alakulhatott volna izgalmasabban a végjáték, hiszen Stefano Comini és Pepe Oriola között mindössze két pont a különbség a tabella élén. A helyszín ráadásul a legendás Makaó, ahol rendre izgalmas és drámai futamokra kerül sor, s ahol számos jelenlegi és ex-WTCC-s pilóta is rajthoz áll.

Március végén, a Formula-1-es Malajziai Nagydíj betétprogramjaként indult, most pedig a legendás Makaó GP túraautós versenyeként zárul a WTCC korábbi promótere, Marcello Lotti által megálmodott széria, a TCR International Series első idénye. A rendkívül szűk, mégis számos roppant gyors szakaszt tartalmazó városi pálya korábban tíz évig a túraautó-világbajnokság naptárában szerepelt szezonzáróként, ám idénre kikerült a kalendáriumból (helyette jövő pénteken, a sorozat történetének első villanyfényes fordulójával zárul az évad Katarban), a TCR pedig azonnal lecsapott a lehetőségre, így idén ők jelentik majd a túraautós megmérettetést a többek között a Formula-3-as, valamint utcai motorversenyéről is híres eseményen.

A TCR olyan szempontból mindenképp sikeres első szezont teljesít, hogy számos izgalmas versennyel ajándékozta meg a szurkolót, ráadásul több nemzeti széria is indult, miközben egyre több gyártó érdeklődik a sorozat iránt. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy rögtön egy rendkívül izgalmas bajnoki hajrával zárul a szezon, az összetett első két helyezettje között ugyanis csupán két pont a differencia a makaói finálé előtt!

tcr_oriola-comini

A két fő bajnokesélyes, Pepe Oriola (balra) és Stefano Comini (jobbra)


A tabellát a tavaly még a SEAT León Eurocupban szereplő, s ott összetettben negyedik helyen végző Stefano Comini vezeti a korábban a WTCC-ben futamot is nyert Pepe Oriola előtt – szinte biztos, hogy a két fiatal között fog eldőlni a cím sorsa. Matematikai eséllyel egyébként még Jordi Gené is rendelkezik, ám a jóval rutinosabb spanyol lemaradása már 34 egység az éllovas svájcival szemben, így szerencsére is szüksége lenne a bajnokság megnyeréséhez (a világbajnoksághoz hasonlóan itt is 55 pont gyűjthető egy hétvégén). Ők hárman cipelnek majd egyébként pluszsúlyt magukkal az előző, thaiföldi állomás eredményei alapján: Oriola 30, Comini 20, Gené pedig 10 kilóval nehezebb autót vezet majd, mint a mezőny többi tagja.

Az indulók között a szezon második felének többi állomásához hasonlóan ezúttal sem lesz magyar (korábban a Zengő Motorsport több fiatalt – Ficza Ferencet, Tóth Norbertet, Szabó Zsoltot és Nagy Dánielt – is bevetett), ugyanakkor minden eddiginél nagyobb, 30 fős mezőny sorakozik majd fel a rajtrácsra. Ráadásul nem is csak a számos helyi, konkrétan főként makaói vagy hongkongi pilóta növeli a létszámot, hanem több neves, jelenleg vagy korábban a WTCC-ben is szereplő nagyágyú teszi tiszteletét Makaón.

tcr_huff

Huff rögtön az első edzésen komolyan odavágott a mezőnynek

Természetesen nem is kezdhetjük mással a felsorolást, mint Rob Huffal, aki nem kevesebb, mint hét alkalommal nyert már a legendás helyszínen! A világbajnokságon egy Ladát vezető brit versenyző a West Coast Racing egyik Hondáját terelgeti majd, s a csütörtöki első szabadedzésen máris megmutatta, hogy komolyan számolni kell vele: a 2012-es vb-győztes 1,8 másodperces előnnyel végzett az eredménylista élén, megelőzve a három bajnokaspiránst! Huffra tehát mindenképp érdemes lesz figyelni, hiszen jó esélye lehet az újabb csúcsot jelentő nyolcadik győzelem megszerzésére, de rajta kívül ott lesz a mezőnyben a már Buriramban is induló Alain Menu és Rob Holland is, míg James Nash némi GT-zés után tér vissza a túraautózáshoz.

Végezetül essen néhány szó a hétvége menetrendjéről is. A hétórás időeltolódás miatt minden edzésre és futamra kora hajnali időpontban kerül sor: az első tréningen már túl vannak a pilóták, a másodikra pénteken 5:30-kor kerül sor, míg a kétrészes időmérőt szombaton 0:30-kor rendezik. A kvalifikációt és a vasárnap hajnali 3:05-kor és 4:20-kor rajtoló, egyenként tízkörös versenyeket elvileg élőben lehet majd nézni a TCR hivatalos weboldalán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: