DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
Tereprali

Tereprali-vb: Al-Rahji nyert Al-Attiyah előtt

Éles maradt a bajnokság, az utolsó futam dönt majd az idei világbajnoki címről: Yazeed Al-Rahji saját és a Toyota első sikerét aratta az idei kiírásban.

Yazeed Al-Rahji győzelmét hozta a tereprali-világbajnokság idei negyedik futama, az Argentínában megrendezett Desafío Ruta 40. A szokás szerint öt napból és nagyjából 1800 versenykilométerből álló, kevés dűnét, de annál több tempós, ralis részt tartalmazó versenyen végig parádés tempót diktált a szaúdi versenyző, aki elképesztően szoros csatát vívott a kétszeres világbajnokkal és a regnáló listavezető Nasser Al-Attiyah ellen.

Utóbbi nem akart nagy kockázatot vállalni és a bajnokságot tartotta szem előtt, de itt-ott így is rálépett a gázra, ám három alkalommal is büntetést kapott, amelyekkel végül több mint négy percet veszített, ami elvette tőle a győzelmet. Az utolsó előtti szakaszon sietett igazán, ott át is vette a vezetést az egyébként végig élen álló Al-Rahjitól, ám egy büntetés miatt utólag ezt is módosították, így a felek között 13 másodperc volt a különbség Al-Rahji javára az utolsó nap előtt.

yazeed



A szaúdi toyotás saját bevallása szerint mindent egy lapra feltéve áttolta a szakaszt, megnyerte 27 másodperccel Al-Attiyah előtt, így terepraliban rendkívül szoros eredménnyel, alig 40 másodperces előnnyel tudott győzni nagy riválisa előtt. A dobogó harmadik fokára a helyiek sztárja, Sebastien Halpern állhatott fel az X-Raid Minijével, de sokat elárul a két gigász teljesítményéről, hogy ő már 46 percet kapott a végére.

Al-Rahji ezzel idén először tudott nyerni és feljött a bajnokság második helyére: az utolsó, marokkói forduló előtt Al-Attiyah előnye 25 pont riválisa előtt, úgyhogy ott még éles küzdelem várható, tekintve hogy szakaszonként öt, plusz a végső győzelemért 30 pont szerezhető.

További érdekesség, hogy az előző két versenyt megnyerő Al-Attiyah ezzel a második hellyel búcsúzott a Prodrive Huntertől, Marokkóban már a vadonatúj, 2025-re fejlesztett Dacia Sandriderrel áll majd rajthoz, az lesz az új autó első éles bevetése.

A Desafío Ruta 40 végeredménye:

1. Al-Rahji, Gottschalk Toyota Hilux
2. Al-Attiyah, Boulanger Prodrive Hunter +40
3. Halpern, Graue X-Raid Mini +46:16

A bajnokság állása az utolsó futam előtt:

1. Al-Attiyah, Boulanger Prodrive Hunter 156 pont
2. Al-Rahji, Gottschalk Toyota Hilux 131 pont
3. Moraes, Monleon Toyota Hilux 103 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: