DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Vargáék tempóztak az első igazi szakaszon

Elégedetten szállt ki a Toyota Hilux Overdrive pilótafülkéjéből a Morocco Desert Challenge első igazi szelektív szakasza után a Varga Imre, Toma József páros.

Plage Blanche és Assa között zajlott a 2023-as MDC első igazi menete: a 271 kilométernyi összekötő után a versenyzőkre kényszerszünet várt, ugyanis az erősen felhős időjárás miatt a viadalt biztosító helikopterek nem kaptak felszállási engedélyt a marokkói légiirányítástól. A 356 kilométeres, változatos szakasz végül elrajtolt, Vargáék számára pedig különösen jól sikerült: a páros 4 óra 57 perc 23 másodperces idővel teljesítette a távot, amivel a 61 indulóval elrajtolt autós kategóriában a 14. pozícióban végeztek. Az összesítésben még előkelőbb helyen áll a toyotás duó: ott a 12. pozíciót foglalják el, összidejük 5 óra 33 perc 15 másodperc, ami holtversenyt jelent az MD Rallyesport francia párosával, a 11. helyre rangsorolt Jean-Noel Julien, Rabha Julien egységgel.

varga-morocco-1



„Délelőtt bosszúsak voltunk a csúszás miatt, de a nap végén örültünk az eredménynek! – kezdte az értékelést a pilóta, Varga Imre. - A szakasz első huszonöt kilométerét padlógázzal teljesítettük, de aztán jött egy brutális rész, óriási kövekkel, vízmosással, borzalmas útviszonyokkal. Igyekeztünk ott is haladni, de ez megbosszulta magát, egy szikladarab kivágta a jobb első abroncsunkat. Hála az égnek, félre tudtunk állni és pillanatok alatt kicseréltük, a folytatásban pedig igyekeztünk óvatosabbnak lenni. A pálya többi része tempós és technikás volt, sok helyen lehetett padlóig taposni a gázt, ami sokszor kísértésbe is vitt bennünket…”  

Hogy mit jelentett a kísértés? „A nagy tempónak köszönhetően sokat előztünk, de sajnálatos módon nem mindenki veszi figyelembe, amikor jelzést adunk a sentinelen keresztül. Hiába adsz jelzést, hiába lassabb az előtted haladó, vannak, akik nem hajlandóak lehúzódni, ebből kifolyólag pedig voltak necces helyzetek. Amikor a sziklák között, nagy tempóval, minden irányból próbálsz elmenni a lassabb jármű mellett, olyankor óriási a kockázat. Akadt néhány pillanat, amikor úgy éreztem, hogy utas vagyok a saját autónkban, de szerencsére nem történt baj. A végén azért kellett néhány perc, mire lehiggadtunk a kegyetlen hajsza után. Az autó egyben van, kifogástalan, a srácok átnézik, holnap pedig újra támadunk!” – fogalmazott Varga Imre.

varga-morocco-2

A harmadik versenynapon Assa és Foum Zguid között száguld az MDC mezőnye: a táborból rajtolnak, a szakasz hossza pedig a 416 kilométer lesz. A marokkói-algériai határ térségében kijelölt útvonal igazi terepralis klasszikus: ez a terület az átlagturisták számára egyáltalán nem látogatható, a szervezők pedig ismét tempós, ám meglepetésben gazdag szakasszal kecsegtetik a versenyzőket.

A 2023-as Morocco Desert Challenge összesen nyolc szakasz és 2300 versenykilométer után április 30-án, Merzougában fejeződik be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: