DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Akár le is fújhatják a Dakart a bomba után

Miután felmerült, hogy terroristatámadás történt a versenyt megelőző napokban, amelyben egy versenyző súlyosan megsérült, a francia külügyminiszter opcióként említette a viadal törlését.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, súlyos incidens történt december 30-án, két nappal a Dakar Rali kezdete előtt: egy autó felrobbant a dzsiddai hoteltől nem messze, Phillipe Boutron francia versenyző pedig kórházba került. A legfrissebb hírek szerint nemrég már felébresztették a kómából, de továbbra is ellátásra szorul a lábsérülése miatt.

A robbanás kapcsán a szaúdi és a francia hatóságok vizsgálatot indítottak, ugyanis felmerült, hogy terroristacselekmény történhetett. Ennek kapcsán pedig péntek reggel a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian a BFM TV adásában azt is elhintette, hogy benne van a levegőben, hogy a biztonsági kockázatok miatt félbeszakítják a Dakart:

dakar-2022-dppi



„Előfordulhat” – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy terrortámadás történt-e bő egy hete. „Azonnal elmondtuk a szervezőknek és a szaúdi hatóságoknak, hogy teljesen transzparensnek kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mi történt, mert voltak olyan feltevések, hogy terroristatámadás történt.”

„Voltak már terrorista cselekmények francia érdekeltségek ellen Szaúd-Arábiában, ezért fontos, hogy megvédjük a lakosainkat, ezért behívtuk a nemzeti főügyészt, de ma itt ez a helyzet, hogy lehet, hogy terroristatámadás történt a Dakaron. Arra gondoltunk, hogy talán jobb lenne lefújni a sporteseményt, a szervezők viszont nem így látták, de nagyon óvatosnak kell lennünk. Az a minimum, hogy megerősítik a biztonságot, amit meg is tettek. De a kérdés továbbra is ott van az asztalon.”

A 2022-es Dakar Rali a tervek szerint jövő péntekig tart, a mezőny ma teljesíti a hatodik szakaszt, szombaton pedig pihenőnap vár a résztvevőkre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: