DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Vérrögöt találtak a Dakar-címvédő tüdejében

Az ausztrál Toby Price komoly esélyekkel vágott neki a 2017-es Dakar Ralinak, ám a negyedik szakaszon bukott, és combcsonttörés miatt fel kellett adnia a versenyt - ám nem csak ez nehezítette meg a dolgát.

Egy 450-es KTM nyergében, harmadik Dakarján induló Toby Price volt az egyetlen, aki korábbi győztesként vágott neki a 12 napos viadalnak. Az ausztrál megnyerte a második szakaszt, két nappal később viszont, az élen állva, San Salvador de Jujuy és Tupiza között azonban balesetet szenvedett, melynek következtében fel kellett adnia a küzdelmet. Price combcsontja négy helyen is eltört, ezért azonnali műtétet hajtottak végre rajta a La Paz-i kórházban. A motoros jelenleg is itt lábadozik, ám egy honlapján megjelent írás szerint más komplikációk nehezítik a gyógyulást.



Price kiemelte, hogy a nyelvi nehézségek miatt sokszor nehézkes a kommunikáció az őt kezelő orvosokkal, amely viszont súlyosabb, hogy vérrögöt találtak a tüdejében. „Nagyon kemény éjszakákon vagyok túl” – írta a 29 éves versenyző. „A nyelvi korlátok hatalmas kihívást jelentettek, aztán az orvosok vérrögöt találtak a tüdőmben, amely kiütött egy kicsit. Több ausztrál barátom, akik itt voltak a Dakaron, eljöttek meglátogatni, amely nagyon kedves volt tőlük, tegnap pedig a csapat is eljött hozzám.”

Írásában az ausztrál felidézte balesetét is: „Csak arra emlékszem, hogy nekimentem valamilyen kemény dolognak – mivel egy folyómederben haladtam, biztosra veszem, hogy egy kő volt az. Az utolsó dolog, amelyre emlékszem, hogy az arcommal nekivágódtam a talajnak, miután hatalmasat repültem, aztán elszédültem. Percre pontosan nincs meg, hogy mi történt, de többen odajöttek hozzám, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e, ahogyan Paulo Goncalves is ezt tette. Nem tudom, milyen hosszú ideig voltam a helikopterben, de akkora már rájöttem, hogy eltörhetett a lábam. A helikopter elvitt a bázisra, onnan egy repülő La Pazba, majd egy mentőautó a kórházba. Olyan rázós volt az út, hogy le kellett szíjazzanak a fájdalom miatt, ráadásul még egy injekciót is kaptam.”

Price szerint négy hónapba telhet, amíg visszaülhet a motorra. „A következő 24 órában lábra akarok állni, és sétálni akarok rajtuk” – írta az ausztrál. „Ha minden rendben halad, elkezdhetjük tervezni a hazautazásomat Ausztráliába, ahol folytatódhat a rehabilitációm. 100%, hogy hosszú út vár rám, de egy biztos: négy hónapon belül vissza kell térnem a KTM nyergébe, és minden erőmmel azon leszek, hogy ez meg is valósuljon.”

Price honfitársa, az F1-es pilóta Daniel Ricciardo is jókívánságait küldte La Pazba:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: