DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Ők lesznek a 2017-es Dakar magyar indulói

Négy magyar nevezett a terepralisok legkomolyabb kihívására, köztük egy újonc is - a legerősebb eredményeket előzetesen azoktól várhatjuk, akik nem Magyarország zászlaja alatt versenyeznek.

Már újév másnapján, január 2-án megkezdődik a Dakar Rali 38. kiírása, amely kéthetes kemény küzdelem után január 14-én ér véget. A nagyjából 10000 kilométeres távnak ezúttal egy új résztvevő ország, Paraguay fővárosában, Asunciónban vág neki a mezőny, hogy Bolívia érintésével a már jól ismert környéken, az argentínai Buenos Airesben fussanak be a célba a legkitartóbbak.

Míg idén januárban egy autós egység, addig jövőre két motoros fogja a magyar színeket képviselni a versenyen, rajtuk kívül pedig egy romániai és egy szerbiai magyar is ott lesz a mezőnyben a kétkerekűek között, akik mindketten rutinos résztvevőnek számítanak már.

desi-janos



A kecskeméti Dési János a 2016-os kiírást kihagyta, de most ismét nekivág a kihívásnak, ami az ötödik Dakarja lesz karrierje során. Az eddigi legjobb eredményét a 2014-es 54. helyezés jelenti.

Újoncként fog belekóstolni a sivatagi túrába a 43 éves Horváth Lajos, aki a felkészülés során azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ősszel megszenteltette KTM-jét a váci püspökkel.

A magyar anyanyelvűek közül ezúttal is a Szatmárnémetiből származó Gyenes Emanueltől várhatjuk a legjobb eredményeket, az ő KTM-je eggyel magasabb technikai szintet képvisel a többiekéhez viszonyítva, idén januárban pedig az előkelő 14. helyen intették le. Hetedik Dakarján próbál tovább javítani ezen.

Saghmeister Gábor szintén régi motorosnak számít már a szakmában, ami itt persze szó szerint értendő. A szabadkai versenyző az összes dél-amerikai Dakaron ott volt, eddigi nyolc rajtja során pedig hatszor célba is ért, a helyezéseket tekintve igen kis szórással. A legjobbja a 2014-es 53. hely, amelyen az elmúlt két alkalommal balesetek miatt nem tudott javítani. Saghmeister különösen balszerencsés volt az utóbbi időben, hiszen 2015-ben a bal, 2016-ban pedig a jobb kézfején szerzett töréseket egy bukást követően, idén januárban azonban ennek ellenére is végigcsinálta a versenyt és a 62. helyen ért célba.

14980793_10157720051730203_4195107408960445332_n

Saghmeister Gábor új motorjával

Mind a négy magyar KTM-motorral nevezett, akárcsak a címvédésre készülő ausztrál Toby Price. A quadsoknál Marcos Patronelli, az autósoknál a tizenkétszeres győztes Stephane Peterhansel, a kamionoknál pedig a Gerard de Rooy által vezetett egység nyerte meg az idei kiírást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: