DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Újabb doppingbotrány a motorsportban

Meglepő, de ezúttal egy hölgy az érintett az ügyben: a Nemzetközi Motoros Szövetség felfüggesztette egy orosz motoros versenyzői engedélyét tiltott szerek használata miatt.

Anasztázia Nifontova az elmúlt éveket a terepralis szakágban töltötte, ahogy 2015-ben a Cross Country World Cup női világbajnoka lett, 2014-ben és idén pedig második helyeket szerzett. Az Oroszország legjobb női motorosának nevezett Nifontova 2017-re első Dakar-ralijára készült, miután olyan eseményeken szerzett magának hírnevet, mint az Africa Eco Race, amely idei kiadásán minden egyes szakaszon dobogós helyen ért célba Husqvarnája nyergében, egészen kieséséig.



A Dakar-álom azonban nemrég semmissé vált, miután Világkupa marokkói fordulója alatt végrehajtott doppingteszt után tiltott szert, pontosabban meldoniumot találtak szervezetében. A Nemzetközi Motoros Szövetség azonnal felfüggesztette versenyzői engedélyét, és a Dakaron való indulási jogát is a FIM doppingellenes szabálykönyvének 7.9.3.2-es cikkelyére hivatkozva. A szövetség közleménye szerint Nifontovának jogában áll a fellebbezés, a Motorsport információi szerint orosz sajtóorgánumok már tudni vélik, hogy a hölgy meg is tette első lépéseket ebben az ügyben.

A motorost érintő botrány nem az első, orosz sportolókkal kapcsolatos doppingügy idén. Maria Sharapova teniszezőnő szervezetében a januári Ausztrál Open alatt a WADA szintén meldoniumot talált, melynek következtében a Nemzetközi Tenisz Szövetség, az ITF két évre eltiltotta őt tevékenysége gyakorlásától. A nyári riói olimipiai játékok felvezetésekor szintén az orosz atléták kerültek negatív megítélés alá. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség akkor a teljes olimpiai csapat eltiltását szorgalmazta a játékokról, miután hosszú évekre visszamenőleges visszaélést tapasztalt az orosz sportban, a NOB azonban egyéni vizsgálatot rendelt el minden sportolónál, így egyetlen nappal a nyitóünnepség előtt kiderült, hogy 270 atléta mégis ott lehet a Maracanában, és az azt követő kéthetes sportünnepen. A Nemzetközi Paralimpiai bizottság azonban nem volt ennyire kegyes: ők éltek a teljes orosz paracsapat eltiltásával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: