DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Tereprali

Hirvonen nyerte a Dakar leghosszabb napját

Pénteken már az utolsóelőtti etapját rendezték az idei Dakar Ralinak, a táv azonban még nem volt gyerekjáték. A motorok és az autók között is meglepő szakaszgyőztes született.

A mezőnyre összesen több mint 900 kilométer megtétele várt, miközben San Juanból Villa Carlos Pazba próbáltak eljutni, bár igaz, hogy ebből csak 450 volt a mért szakasz. Az összekötő nagyobb részét a nap kezdetén kellett megtenniük, így a gyorsasági céljába meglehetősen későn érkezett meg az élboly is.

A motoroknál új idei szakaszgyőztest avattak, a KTM és a Honda eddigi dominanciája után ugyanis először volt a leggyorsabb a Yamaha Helder Rodrigues alatt. A portugál tekintélyes, hét és fél perces előnnyel nyert Toby Price előtt, az ausztrálnak azonban szintén nem lehetett egy szemernyi oka sem az elégedetlenkedésre, hiszen ezzel az eredményével most már tényleg karnyújtásnyira került élete első Dakar-győzelmétől. Price 37 perccel vezet a ma negyedikként végző Stefan Svitko előtt, ám úgy tűnik, a harmadik helyért még szoros lesz a csata az utolsó napon.

Pablo Quintanilla, Rodrigues és Kevin Benavides ugyanis mind öt percen belül vannak egymáshoz képest az üldözőbolyban, és a most időt veszítő Antoine Meo sincs sokkal leszakadva tőlük.

Dppi_05116003_323



Az autósok között a verseny újonca, a korábbi WRC-éllovas Mikko Hirvonen elmondhatja magáról, hogy nem múlt el szakaszgyőzelem nélkül debütálása, hiszen a Minit vezetve mindenkinél gyorsabb volt, bár csapattársát, Nasser Al-Attiyah-t csak kilenc másodperccel győzte le. Extra hosszúságú nap ide vagy oda, még két Toyota, Leeroy Poulter és Giniel de Villiers is hozzá képest egy percen belül ért be. A legjobb Peugeot a 6. helyen befutó Sebastien Loeb lett, aki mint azóta kiderült, az előző napon csak az őt a célba bevontató Cyril Despres segítségével jutott el a célig. Stephane Peterhansel 11 perccel maradt le a leggyorsabb időtől, de összetettben így is 41 perces előnyt őriz katari riválisával szemben, így minden adott ahhoz, hogy szombaton a harmadik különböző márkával húzza be hatodik autós, összességében pedig már 12. Dakar-győzelmét.

A quadoknál Marcos Patronelli nyerte a napot és négy perccel vezet testvére, Alejandro előtt, akivel eldöntik majd a győzelem sorsát. A rövidebb távot teljesítő kamionok mezőnyében a Pieter Verslius vezette MAN volt a leggyorsabb, de a hajrá itt is simának tűnik, hiszen Gerard de Rooyék előnye már több mint egy óra.  

A Dakar utolsó napján a teljes mezőny Rosario felé veszi az irányt, de azért még ez sem lesz sétagalopp, hiszen egy 180 kilométeres szelektív szakaszt kell legyűrniük a célba érkezés előtt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: