DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Tereprali

Nézők sérültek meg a Dakar prológján

A szombati „nulladik” szakaszt felfüggesztették, miután egy baleset során négy nézőt elütöttek. Addig a legjobb időt egy holland versenyző futotta meg, Loeb az első 10 között.

A 2016-os Dakar Rali egy 11 kilométeres bemelegítő gyorsaságival kezdődött január 2-án, a Buenos Aires-i prológot azonban megszakították és összekötő szakasszá nyilvánították egy baleset miatt. A bemutatkozó kínai Guo Meiling a táv felénél hagyta el a pályát, és ütött el négy nézőt.

„A szervezők azonnal a helyszínre mozgósították minden elérhető állományukat: négy mentőhelikoptert, három szervezőkhöz tartozó orvosi járművet és nyolc helyi mentőautót” – áll az eseményt rendező ASO közleményében. „A sérülteket az orvosi csapatok helyszíni kezdeti vizsgálata után gyorsan a környék kórházaiba szállítják.”

Frissítve: az AFP hírügynökség tíz sérültről tud, köztük négy gyerekről és egy terhes nőről. A legsúlyosabb állapotban egy férfi és 14 éves fia van. Hivatkoznak egy megszólalásra Etienne Lavigne versenyigazgatótól, aki egy tucat sérültről beszélt, beleértve a kínai versenyzőt.



Az autók közül 111-ből 59 induló teljesítette a szakaszt a megszakításig, közülük a holland Bernhard Ten Brinke futotta a legjobb időt a gyári Peugeot-val versenyző Carlos Sainz előtt – a spanyol autójának motorházteteje magától felszakadt a szakasz során. Xevi Pons mögött a tavaly győztes Nasser Al-Attiyah és Marek Dabrowski azonos negyedik időt futott.

A legjobb tízben indított a két nagy nevű, rali-világbajnoki múltú újonc, Mikko Hirvonen 7., míg Sebastien Loeb 10. időt teljesített.

Ami a többi kategóriát illeti, Joan Barreda és Ruben Faria azonos legjobb időt teljesítettek a motorosok között, míg a legjobb quados Ignacio Casale lett. A megszakítás miatt a kamionosok már nem teljesítettek mért időket.

Az első öt helyezett az autósok között:

1

TEN BRINKE (NLD), COLSOUL (BEL)

TOYOTA

000:06:08

2

SAINZ (ESP), CRUZ (ESP)

PEUGEOT

000:06:11

3

PONS (ESP), TORLASCHI (ARG)

FORD

000:06:12

4

AL-ATTIYAH (QAT), BAUMEL (FRA)

MINI

000:06:13

5

DABROWSKI (POL), CZACHOR (POL)

TOYOTA

000:06:13

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: