DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ilyen egy jó projektmenedzser

A projektmenedzser tevékenységeinek középpontjában a projekt sikerre vitele áll. Feladatai azonban ennél jóval tágabb tevékenységi kört fednek le. Az alábbiakban kivesézzük, mivel is foglalkozik egy projektmenedzser.

 

Ezek a projektmenedzser feladatai

A projektmenedzser felelőssége a projekt sikeres megvalósításában keresendő. Ennek érdekében számos dolgot ismernie kell. Egészen pontos tudással kell rendelkeznie a projekt tartalmával, ütemezésével és az ügyfél igényeivel kapcsolatban. Ezek a jellemzők a projekt folyamán változhatnak is, ezekre folyamatosan figyelemmel kell lennie. 

Ugyanakkor nem elhanyagolható az együttműködés sem a projekt teljes tartama alatt, hiszen ennek óriási jelentősége van a sikeres megvalósításban. A legfontosabb, hogy felmérje a stakeholderek, vagyis az érintetteket, azokat tehát, akik valamilyen módon kapcsolódnak a projekthez. Míg valamely részvevőkkel érdemes napi szinten kommunikálni, másokkal elég csak tömbösítve. Ha szeretne még inkább elmerülni a projektmenedzser feladataiban, tekintse meg, milyen a Szinergia Kft. PMP vizsgafelkészítő tanfolyama!

Személyes tulajdonságok a PM vonatkozásában

A projektmenedzser készségei és képességei vonatkozásában hard skilleket, leadership skilleket és soft skilleket különböztethetünk meg. A hard skillek a metodikára, a folyamatokra fordítják a figyelmet. Ezek a tulajdonságok rendszerezve megismerhetőek a Project Management Institute Project Management Body of Knowledge című könyvből. 

szinergia.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 3



Nem elég azonban az elméleti tudás, a megszerzett ismereteket tudni kell alkalmazni a gyakorlatban is, amelyek megszilárdításához hosszú évek munkájára van szükség. A soft skillek a szociális készségeket helyezik előtérbe. Ezeket jóval nehezebb megtanulni, fejlesztésük azonban egyáltalán nem lehetetlen (egy bizonyos szintig). A soft skillek tekintetében a legfontosabb a motiválásra való képesség. A projektmenedzsernek ismernie kell a különböző embertípusok jellemzőit, és tudnia kell, kire hogyan tud a leginkább hatni. 

Ezenfelül léteznek leadership skillek is, amelyeknek a csapat irányítása során van jelentősége. Fontos, hogy a különböző emberekből álló csapatot egységgé tudja formálni, még úgy is, hogy a projektmenedzser egyébként korlátozott felhatalmazási lehetőségekkel rendelkezik. 

Lehetőségek a készségek fejlesztésére

A projektmenedzser készségeit és képességeit korlátozottan ugyan, de lehet fejleszteni. Ehhez elengedhetetlen, hogy kellő belső motivációval rendelkezzen. A leginkább célravezető azonban rögtön a mély vízbe dobni, így a gyakorlatban tehet szert a munkakör ellátásához szükséges skillekre. 

Ezt kiegészítendő, érdemes részt venni különböző képzéseken, tanfolyamokon is. A legfontosabb azonban, hogy egy projekt csakis csapatmunkával valósítható meg, így a projektmenedzser legfontosabb feladata a folyamatos kommunikáció. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: