DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Mit érdemes tudni az ekho adózásról?

Napról napra nő az ekho adózás népszerűsége, mely leginkább a sport, a kultúra, a művészet és a média területén dolgozók számára biztosít egyszerűsített adózást. Mit érdemes tudni az ekhóról? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdést.

Az ekho az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást jelenti. Alapvető szabályait a 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról tartalmazza. Az ekho adózás nyújtotta lehetőségekkel azok élhetnek, akiknek adóköteles bevételük származik a meghatározott tevékenységi körök valamelyikéből. Fontos, hogy a tevékenységben alkotó jelleggel vegyenek részt. Fontos, hogy kata adózást választó egyéni vállalkozóként nem lehet élni az ekho lehetőségével.

https-__www.billingo.hu_ - 2022 június - Cikk3



Az ekho kizárólag meghatározott nagyságú bevétel esetében alkalmazható

Önmagában nem elegendő, ha az ekhót választó magánszemély a törvényben felsorolt tevékenységek valamelyikét végzi, még néhány szabálynak feltétlenül meg kell felelnie. Például rendelkeznie kell olyan jövedelemmel, mely után a közterhek megfizetése az általános szabályok alapján történik. Továbbá az ekho kizárólag meghatározott nagyságú bevétel esetében alkalmazható, melynek összege évente 60 millió forint lehet. Ebben az esetben feltétel, hogy a jövedelem az adóévben az év első napján érvényes havi minimálbér 12-szeresét elérje.

Amennyiben ez nem teljesül, akkor a megfelelő hányadát kell figyelembe venni az évi 60 millió forintnak. A nemzetközi sportszövetség munkavállalóinál ez az összeg évi 250 millió forint, míg hivatásos sportolók esetében évi 500 millió forint. Amennyiben a magánszemély elérte az említett bevételi összeghatárokat, már nem ekhózhat.

2022. január 1. óta a kifizetőnek 13 százalék ekhót kell megfizetnie

Az ekho alapja a meghatározott tevékenységgel szerzett bevétel lesz. Amennyiben áfafizetésre kötelezett a magánszemély, az áfa nélküli értéket kell alapul venni. Magánszemélyként 15 százalék ekhót kell fizetni, melyből 9,5 százalék személyi jövedelemadó és 5,5 százalék társadalombiztosítási járulék. 

Utóbbit a nyugdíjasoknak nem kell megfizetniük, esetükben az ekho mértéke csupán 9,5 százalék. 2022. január 1. óta a kifizetőnek 13 százalék ekhót kell megfizetnie.

A kifizetőnek kell bevallania és befizetnie az ekhót

Az ekho kiváltja a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót. A kifizetőnek kell bevallania és befizetnie az ekhót, valamint adó- és járulékbevallást kell készítenie a tárgyhót követő 12. napig. A magánszemélyeknek a tárgyévet követő év május 20-áig kell elszámolniuk az ekho különbözetet.

Fontos, hogy ekho esetén a magánszemély jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, nyugdíjbiztosításra, baleseti egészségügyi ellátásra és baleseti járadékra. Azonban az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, például gyedre vagy táppénzre nem.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: