DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Kizárták a pilótát, mert szimulátorost indított maga helyett

Szürreális botrány alakult ki a Formula-E virtuális berlini versenye után: kiderült, hogy Daniel Abt helyett egy profi e-sportoló indult és ért célba harmadikként az audis autójával.

A koronavírus-járvány miatt fellendülő szimulátorversenyzés olyan botrányokat és különös eseteket produkál az utóbbi hetekben, amilyenre igazi autóversenyeken nem kerülhetne sor. Ebbe a sorba tartozik a Formula-E virtuális berlini futamán történt incidens is. Történt ugyanis, hogy a jótékonysági célzattal szervezett széria eddigi állomásain pontot sem szerző Daniel Abt váratlanul a harmadik helyen végzett (néhány éve amúgy a valóságban futamot is nyert a Tempelhof repülőtéren), amely fel is keltette a versenytársak figyelmét.

„Nagyon nem örülök annak, ami történt, mert Daniel nem maga vezette az autót” – fogalmazott a győztes Oliver Rowland mögött másodikként befutó Pascal Wehrlein. Maga a Formula-E is vizsgálódni kezdett, s végül – a The-Race információi szerint az IP-címek vizsgálata után – arra jutottak, hogy valóban nem Abt vett részt a szombati viadalon, hanem egy 18 éves profi szimulátoros, Lorenz Hoerzing.

A büntetés nem maradhatott el: Abtot kizárták a versenyből, emellett 10 ezer eurót kell adományoznia egy általa kiválasztott tetszőleges szervezetnek. Hoerzing sem úszta meg, őt eltiltották a saját Challenge-sorozatában való további részvételtől.

Abt a Formula-E által kiadott közleményben bocsánatot kért a történtekért: „Nem vettem annyira komolyan ezt a rendezvényt, mint kellett volna. Különösen azért sajnálom, mert tudom, mennyi munkát fektettek ebbe a projektbe. Tudom, hogy keserű utóíze van a versenynek a történtek miatt, de nem volt bennem rossz szándék. Természetesen elfogadom a kizárásomat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: