DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Hamilton tíz éve a Mercedesnél: Csak reméltem, hogy jól döntöttem

A hétvégén visszatér Ausztráliába a száguldó cirkusz, ahol Lewis Hamilton kereken tíz évvel ezelőtt debütált a Mercedesnél.

Lewis Hamilton 2007-ben mutatkozhatott be a Formula-1-ben, s kis híján rögtön elsőre megnyerte a világbajnoki címet, amely végül egy évvel később össze is jött számára. Ezt négy sikertelenebb év követte a McLaren csapatánál, akik lehetőséget adtak neki a száguldó cirkuszban, s 2012 végén úgy döntött, elhagyja a wokingi istállót a Mercedes gyári csapatának kedvéért.

Az akkori csapatfőnök, Ross Brawn és persze Niki Lauda nem kevés energia árán tudta csak meggyőzni Lewis Hamiltont a váltásról, amelyet akkor sokan kockázatos döntésnek ítéltek meg. Hat világbajnoki címmel és 82 futamgyőzelemmel később Hamilton a Mercedes csapatának honlapján emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtt történtekre.



„Hogy kockázatosnak éreztem-e én magam is akkoriban azt a döntést? Még szép! A döntések változásokat hoznak magukkal, amik tele vannak kockázatokkal, de akkor úgy éreztem, hogy ahhoz hogy igazán azt érezzem, élek, vállalnom kell a rizikót. Egyszerűen elkerülhetetlen volt ez a döntés, és úgy éreztem, jól döntöttem.”

„Valami újba szerettem volna belevágni, szerettem volna magammal vinni a tudásom egy olyan csapathoz, amely addig szenvedett. A tervek, amiket elém raktak, izgalmasak voltak és tetszett a hozzáállásuk, hogy bármi áron bajnokok akarnak lenni. A szívemre és a megérzéseimre hagyatkoztam, amik elvezettek ehhez a fantasztikus csapathoz és ehhez a hihetetlen úthoz.”

Akkoriban a Mercedes még inkább a középmezőnyhöz tartozott, mintsem az élmezőnyhöz, egyetlen győzelmet tudtak felmutatni Nico Rosberg révén, még a 2012-es Kínai Nagydíjról, és még Michael Schumacher sem tudta sikerre vezetni az istállót.

„Nagyon sokan mondták nekem, hogy rossz döntést hoztam, de én tudtam, hogy ha nem teszem meg ezt a lépést, azt meg fogom bánni. Arra azért emlékszem, hogy 2012 karácsonyán kint ültem a hidegben, néztem a havas hegyeket és az járt a fejemben »Basszus, remélem jó döntést hoztam!«”

Hamilton már az első szezonjában győzelemre vitte a Mercedest, miután megnyerte a 2013-as Magyar Nagydíjat, ezt követően pedig meg sem állt a hetedik világbajnoki címéig a csapattal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: