DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Már az F1 előtt lenyűgözte a mérnököket Hamilton hozzáállása

A Mercedes jelenlegi technológiai igazgatója idézte fel, hogyan ejtette ámulatba őket, hogy a debütálás előtt álló brit a legunalmasabb aeroteszten is a fejlődési lehetőségeket kereste.

Mike Elliott 2017 óta dolgozik technológiai igazgatóként a Mercedesnél, korábban viszont a McLarennél tevékenykedett aerodinamikai szakemberként 2000 és 2008 között, így már régebb óta ismeri Lewis Hamiltont. A szakember a The Muscle Help Foundationnel folytatott beszélgetés során egy érdekes történetet idézett fel azzal kapcsolatban, hogy már bőven a Formula-1-es debütálása előtt tudták, hogy a brit mennyire különleges: 

hamilton-2006-mclaren-dppi



„Régóta ismerem Lewist. A régi szép időkben végeztünk aeroteszteket: az ország különböző furcsa pontjainak kifutóin tűntünk fel. Olyan helyeken, mint Elvington, a havat is letakarítottuk, hogy felküldhessük az autót a kifutópályára, hogy aeroméréseket végezhessünk, s erre általában a juniorpilótáinkat használtuk” – magyarázta a PlanetF1.com által idézett Elliott.

„Lewis szerintem két-három évvel a mclarenes bemutatkozása előtt feltűnt ezeken, és ami érdekes, hogy ő volt az első, aki úgy érkezett meg egy aerotesztre, hogy azt kérdezte, mit tudna ebből tanulni, hogyan tudna fejlődni a következő alkalomra. És csak hogy legyen elképzelésünk, hogyan fest egy ilyen aeroteszt: beülsz az autóba, egy meghatározott sebességgel végigmész a kifutópályán, megfordulsz, majd ugyanezzel a sebességgel visszajössz, hogy kiátlagolhassuk az adatokat.”

„Valószínűleg ez a legunalmasabb dolog, amit egy versenyző csinálhat. A nap végére általában ki is kapcsolnak és hibákat követnek el. De Lewisszal nem ez volt a helyzet, ő tökéletesen rajta volt a dolgon, és tudni akarta, hol fejlődhet a következő alkalommal” – fogalmazott a szakember, aki szerint Hamilton mclarenes debütálása is igazolta a megérzéseiket, az idők során pedig csak még érettebbé vált az azóta hétszeres világbajnokká avanzsáló pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: