DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Jordan: Schumacher hazudott, mint a vízfolyás

Kétszer is átverte az újonc Michael Schumacher a Jordan csapatfőnökét. A német eltitkolta, hogy sosem versenyzett Spában, jogi csapata pedig a beígért szerződéskötést játszotta ki.

Jól ismert szeglete a Formula-1-es történelemnek Michael Schumacher élete első nagydíja. A versenyre a Jordan színeiben került sor 1991-ben, beugróként Spa-Francorchamps-ban, ahol rögtön megvillant a későbbi hétszeres világbajnok tehetsége. Ismert, hogy a németet támogató Mercedes fizetett Eddie Jordannek a beugrásért, valamint az is, hogy Schumacher füllentett arról, mennyire ismeri a belga pályát, ahol valójában még sosem versenyzett.

„Hazudott nekem. Hazudott, mint a vízfolyás” – mondta Jordan a BBC-nek adott interjúban. „Megkérdeztem a verseny előtt, hogy járt-e már Spában. Ha feltesszünk egy ilyen kérdést, hogy ’jártál-e már Spában?’, akkor az ’igen’ választ nem értjük úgy, hogy turistaként járt ott. Soha életében nem ment körbe még azon a pályán. Évekkel korábban volt ott az apjával, még amikor gokartozott. De versenyezni sosem versenyzett. Ennek fényében még figyelemreméltóbb, amit ott azon a hétvégén elért.”



Nem ez volt az egyetlen átverés, amelynek Jordan Schumacher és pártfogói részéről áldozatául esett. Hamar megegyezés született arról, hogy a csodaújonc a csapattal fejezi be az 1991-es szezont, de a fiatal versenyző a következő nagydíjon már a Benetton színeiben állt rajthoz. Jordan perre is vitte az ügyet, a történtek révén mégsem maradt számára ellenszenves a későbbiekben Schumacher.

„Nem az volt a kérdés, kedvelem-e őt vagy ki nem állhatom. Nem utáltam, ha erre vonatkozik a kérdés” – felelte az interjúztatónak Jordan arra a kérdésre, mit gondolt Schumacherről. „Nagyon rosszul kezelték az ügyet, de azt hiszem, ez főleg az őt menedzselő AMG sara volt. Tényleg hitvány dolognak éreztem, ahogy viselkedtek és ahogy összejátszottak, megváltoztatva egyetlen szót a megállapodásunk szövegezésében: ’a’ szerződés helyett ’egy’ szerződés. Csalásnak gondoltam és ma is így vélekedek. Sosem akarnék megbízni valakiben, aki ilyesmit tesz” – emlegeti az esetet ma is keserű szájízzel Jordan.

Az említett átverés Schumacherék részéről arról szólt, hogy a német jogi csapata megváltoztatta a versenyző szándéknyilatkozatának szövegezését. Az eredeti megfogalmazás így hangzott: „Hét napon belül aláírjuk a szerződést.” Jordant azzal szedték rá, hogy a mondatot erre változtatták meg: „Hét napon belül egy szerződést írunk alá.” Valóban alá is írtak egy szerződést – a Benettonnal, ismét átejtve Eddie Jordant.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: