DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Retro

Elhunyt a leghíresebb F1-es szponzor főnöke

77 éves korában koronavírus következtében meghalt John Hogan, aki ezernyi szállal kötődött a Formula-1-hez, mindenekelőtt a Marlboro marketingfőnökeként, amely vezetése alatt szponzorként dollártízmilliókat pumpált a sportágba.

John Hogan neve talán a Formula-1 múltját kedvelő rajongók többségének sem mond sokat, jelentősége azonban annál nagyobb volt. Közel három évtizeden át a Philip Morris alkalmazásában, és felelt a Formula-1-es szponzorációért. A vállalat cigarettamárkáját egy évvel ezelőtt a szerkesztőségi szavazás minden idők legemlékezetesebb F1-es szponzorának választotta.

Az ausztrál születésű John Hogan 20 évesen vándorolt ki Londonba, ahol reklámügynökségek munkatársaként többek között együtt dolgozott a Coca-Colával: ő ütötte nyélbe a megállapodást, amely értelmében a márka logói James Hunt overáljára kerültek. Egy másik ügyfele a Formula-2-es Rondel Racing volt, Ron Dennis akkori csapata.



Hogan 1973-ban csatlakozott a Philip Morrishoz, ő kapta meg a Formula-1-es tevékenységeket. A cég akkoriban a BRM-et támogatta, de rövidesen átváltottak egy fejlődőképesebb istállóra, a McLarenre. A reklámszakembernek nagy szava volt a döntéshozásban, például ő javasolta Hunt leigazolását az 1976-os szezonra, amely világbajnoki címmel végződött a versenyző számára. Később Ron Dennisszel is újra találkoztak útjai: mikor a 80-as évek kezdetén a Rondel korábbi főnöke átvette a McLaren irányítását, a Philip Morris addigi hozzájárulása nagyságrendekkel nőtt, ez kellett ahhoz, hogy az istálló az élre kerüljön a költekezési versenyben, és dominálja az évtized jelentős részét.

Hogan döntése alapján a Marlboro több mint húsz év után 1997-től már nem a McLarent, hanem a Ferrarit támogatta egyre magasabb összegekkel. Ebben az időszakban beosztottja volt Maurizio Arrivabene, a Scuderia későbbi csapatfőnöke. Hogan 2002-ben vonult nyugdíjba, a cég marketingigazgatójaként. Ennek ellenére 2003-ban még rövid időre feltűnt a Jaguar F1-es sportigazgatójaként, később pedig a jelenlegi McLaren-vezér, Zak Brown tanácsadója volt. 2021 első napjaiban, 77 évesen hunyt el a koronavírus szövődményeiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: