DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Mass: Én beszéltem rá Schumachert a Ferrarira

Az akkor kétszeres világbajnok német ugyanis a Williamshez szeretett volna szerződni, állítja a németek egykori F1-ese. Ő győzte meg: ha a domináns csapattal nyer, a siker az autóé lesz – az igazi dicsőség, ha bajnokká teszi a Ferrarit.

Németország 12 világbajnoki címmel a második legeredményesebb nemzet a Formula-1-ben, de Michael Schumacher diadalmenete előtt kevés német kiválóság tűnt fel a színen. A hét világbajnoki címig jutó németet megelőzően utoljára Jochen Mass ért el érdemi sikereket a 70-es években a McLaren versenyzőjeként. Bár a rivaldafény csapattársainak, Emerson Fittipaldinak és James Huntnak jutott, Mass is szerzett nyolc dobogós eredményt, köztük egy nagydíjgyőzelmet 1975-ben.

Késői pályafutása közvetlenül is kapcsolódik Michael Schumacher első éveihez: 1991-ben csapattársak voltak a Sauber-Mercedesnél a sportautó-világbajnokságon. Schumacher rövidesen kétszeres Formula-1-es világbajnokká vált a Benettonnal, majd új kihívásra éhezett. Mass állítása szerint Schumacher a Williamsbe vágyott, és az ő tanácsát is kikérte, mivel első kézből voltak tapasztalatai az 1993-as bajnoki címet nyerő FW15C-ről, melyet Frank Williams meghívására egy rövid teszten vezetett.



„Úgy éreztem, hogy az autót azzal a sok segédlettel, elektronikával és miegymással, amit beleszereltek, fantasztikus, de könnyű volt vezetni” – mondta a Beyond The Grid podcast vendégeként Mass. „Azt gondoltam, ezzel az autóval csak világbajnok lehet valaki. Komolyan mondom, annyira kezes volt az autó, hogy már szinte nevetséges. Semmi erőfeszítést nem igényelt a vezetése, simán gyors volt, minden tökéletes.”

„Michael később felhívott, és azt mondta, ’a Williamsnél fogok menni jövőre’. Azt válaszoltam, hogy ’ez fantasztikus, Michael, örülök neki’. Ugyanis kedveltem Frank Williamst, és tényleg szerettem volna, ha a legjobb versenyző vezet nála. Michaelnek mégis azt mondtam, ’ha így győzöl, az az autó sikere lesz, nem a tiéd, mert az autó túl jó. A Ferrarira van szükséged, kihúzni a pácból, bajnokká tenni őket, mert akkor te leszel Olaszország királya’. Azt felelte, ’nem is tudom, nem is tudom’. Egy hónappal később viszont felhívott, hogy közölje, ’a Ferrarihoz megyek’. Azt mondtam neki, helyes” – idézte fel a 25 éve történt eseményeket.

„Természetesen valamelyest sajnáltam Franket, mégis, természetesen, a bajnoki címek egy felsőbbrendű autóval kevesebbet érnek annál, mint újra bajnokká tenni a Ferrarit” – mondta Mass. A most 74 éves német ma is úgy gondolja: „Ha azt mondtam volna, hogy szuper ötlet, akkor oda igazolt volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: