DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Megelőzni Ayrton Sennát – nehéz mutatvány!

A háromszoros világbajnok Nelson Piquet sajátos stílusában idézte fel az előzést, amely eldöntötte az első Magyar Nagydíjat – és azt is elárulta, mit mondott a dobogón a legyőzött Ayrton Sennának.

A #FormulaHUPodcast ünnepi adásában vendégül láttuk az első két Magyar Nagydíj győztesét, Nelson Piquet-t, aki sok más érdekesség mellett azt is elmesélte nekünk, hogyan emlékszik vissza a pálya történetének talán legnagyobb előzésére és az azt követő pillanatokra.

„Vezettem a versenyt, de egy borzalmasan lassú boxkiállás miatt elveszítettem a vezető pozíciót. Elkezdtem felzárkózni, fél másodperccel gyorsabb voltam körönként, így utolértem Ayrtont” – kezdte felidézni emlékeit a háromszoros világbajnok. „Az első próbálkozásom belső ívről történt a kanyarban és mindent jól csináltam. Rátapadtam és nagyjából 30 méternyire voltam mögötte szélárnyékban, gyorsítottam, jobbra húzódtam, de Ayrton egy igazi seggfej volt és a pálya piszkos oldalára szorított. Megelőztem, de mivel a gumijaim piszkosak lettek, ezért megcsúsztam, ő pedig a belső ívre kerülve visszaelőzött.”



Piquet aztán ismét felzárkózott a nagy riválisra, és pár kör múlva újra támadott: „Ismét próbálkoztam, de ezúttal azt mondtam magamnak, hogy a jobb oldalról próbálom meg, de ha ismét leszorít, biztosan a tribünön fog kikötni!” – mondta sajátos stílusában a legendás brazil. Az előzés végül sikerült, a díjátadóról pedig nevetve ezt mondta: „Izgalmas volt, (nevet, kacag), a pódiumon beszélgettem vele és mondtam neki, hogy szokjál hozzá ehhez, fiatal kölyök vagy még, sokat kell tanulnod!

A brazil klasszis azt is elárulta, hogy bár a felvételeken csak alig látható, de az „egységes nemzetközi kézjelzéssel” adta Senna tudtára véleményét az előző manőveréről: „A probléma az volt, hogy bal kézzel intettem be neki és nem nagyon látszott. Azt mutattam neki, hogy b@zmeg!”

Az első két Magyar Nagydíj győztese sok másról is beszélt nekünk az adásban, többek között felidézte, milyen volt egy szocialista országba érkezni az 1980-as évek közepén, beszélt gyermekeiről, Nelsinhóról és a jelenleg az F2-ben pallérozódó Pedróról, és azt is elárulta, ki a kedvence a jelenlegi F1-es mezőnyből.

 

A teljes adást itt fent hallgathatod meg, s arra is biztatunk, hogy a lenti lejátszóban böngéssz többi műsorunk között, ha pedig kedved van, ide kattintva csatlakozz a Formula Podcast Facebook-csoportjához, hogy elsőként értesülj mindenről, és betekinthess a kulisszák mögé is!

A Formula.hu podcastje az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

yt

buzz3

google-pc

rp

deezer

sc

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: