DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Jövés-menés: Alonso és a Renault krónikája

Másodszor is visszatér a Renault istállójához Fernando Alonso, jelentették be 2020. július 8-án. Ennek kapcsán visszatekintettünk a spanyol és a francia márka történetének kettő plusz egy korábbi fejezetének kezdetére és végére.

2002. július 20. – Briatore ifjú reménysége

Attól kezdve, hogy tesztpilótaként a Renault-hoz került a 2002-es szezonra, nyílt titok volt, hogy Fernando Alonsónak 2003-as versenyülést szán menedzsere és csapatfőnöke, Flavio Briatore. A hivatalos megerősítés a francia versenyhétvégén jött: Jarno Trulli és Alonso alkotják a csapat következő évi felállását.

 



2005. december 20. – Megdöbbentő csapatváltás

Miután minden idők legfiatalabb világbajnokává vált a spanyol – és egy teljes szezon még maradt szerződéséből – néhány nappal karácsony előtt bombaként érkezett a bejelentés: 2007-ben Alonso a McLaren pilótája lesz. „Alonso megdöbbentő átigazolása a Renault-tól a McLarenhez” – számolt be a hírről a brit sajtó.

„Elértem életem célját a Renault-val idén, és úgy éreztem, itt az idő egy új kihívásra. Egy olyan csapat részévé válni, amely ennyire kívánja a sikert és ilyen szenvedélyt tanúsít a teljesítmény iránt, bármely versenyző számára valóra vált álom. Új kezdet lesz számomra” – indokolta csapatváltását a mindössze 24 éves Alonso.

2007. december 10. – Hazatérés

Mindössze egyetlen viharos és botrányos McLarennél töltött szezon után Alonsónak nem volt maradása. A kétszeres világbajnokot szóba hozták a Toyotával és a Red Bull-lal is – amely néhány év múlva sikercsapattá vált –, de Alonso végül a hazatérést választotta Flavio Briatore és a Renault keblére.

„A Renault mellett azután döntöttem, hogy figyelembe vette elkötelezettségüket a sport iránt és erős eredménylajstromukat. Nagy örömmel térek vissza a Renault-hoz. Ennél a csapatnál nőttem fel F1-es versenyzőként. Most itt az idő, hogy új fejezetet írjunk közösen” – kommentálta a december 10-i bejelentést Alonso.

2009. szeptember 30. – A Ferrarihoz

Új kezdet helyett ma már egyértelműen átmeneti időszakként tekintünk vissza a Renault-nál töltött második időszak két évére. Alig néhány hónap telt el a 2008-as szezonból, mikor már arra célozgatott, opciója alapján szerződését is felbonthatja, ha a Ferrari kínál neki ülést. Találgatások hosszú sorát követően 2009 szeptemberében történt meg a bejelentés: Alonso három évre csatlakozik a Ferrarihoz, elhagyva a Renault-t, amellyel másodjára nem sikerült a 2005-2006-os sikerek közelébe érni.

„Ebben a sportban mindenki arról álmodik, hogy az Ágaskodó Paripa együlésesét vezethesse, ma pedig megkaptam a lehetőséget, hogy valóra váltsam ezt az álmot” – mondta a spanyol versenyző, akit arra számított, hogy majd csak 2011-ben lehet az istálló versenyzője. A Ferrari vezetése világbajnokukat, Kimi Raikkönent állította félre élő szerződése ellenére, hogy helyet teremtsen új vezérpilótájának.

2017. október 19. – Renault-szív a McLarenben

A bevezetőben említett „plusz egy” fejezet a 2018-as szezon: az alcímben említett napon jelentette be a spanyol maradását csapata, a McLaren, melyhez elengedhetetlen volt, hogy egy hónappal korábban a Honda-motoroktól megválva a Renault erőforrására váltson a csapat.

„Nagyon izgalmas, hogy újra Renault-val fogok versenyezni, habár csak a motorról van szó. Mindenesetre jó érzés” – mondta Alonso. A spanyol elejtette, szerződése több évre szól a McLarennel, ennek ellenére a 2018-as bizonyult utolsó F1-es szezonjának a mai bejelentés előtt.

2020. július 8. – Kettős visszatérés

Alonso visszatér a Formula-1-be és harmadszor lesz a Renault gyári csapatának versenyzője: alighogy elkezdődött a koronavírus miatt három hónappal elhalasztott 2020-as szezon, a franciák megtették a szenzációs bejelentést. Egyúttal pontot is tettek az előző másfél év egyik legnépszerűbb, végeérhetetlennek tűnő beszédtémájának végére: vissza fog-e térni a Formula-1-be Alonso, és ha igen, melyik csapathoz?

„A Renault a családom, hozzájuk kötődnek a legkellemesebb F1-es emlékeim a két világbajnoki címmel, de most csak előre tekintek. Nagy büszkeséggel és rengeteg érzelemmel tölt el, hogy visszatérek ahhoz a csapathoz, amely megadta nekem az esélyt a karrierem kezdetén, és most pedig ismét megadja ahhoz, hogy visszatérjek a legmagasabb szintre” – nyilatkozta a bejelentés napján Alonso.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: