DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Ricciardót két évig kísértette a monacói baki

Az ausztrál pilóta 2016-ban biztos helyzetből bukta el a futamgyőzelmet a hercegség utcáin, miután a csapata felkészületlenül hívta őt ki a bokszba. A traumát két év múlva sikerült feloldania.

Kegyetlen tréfát játszott a sors négy éve Daniel Ricciardóval. A pilóta a Red Bull kormánya mögött, pole-pozícióból rajtolva magabiztosan vezette a Monacói Nagydíjat, amikor a 32. körben csapata kerékcserére hívta őt. A bokszba hajtva Ricciardo fejetlenül kapkodó szerelőkre talált: valaki hibázott, a kerekei egyszerűen nem voltak előkészítve. Az elvesztegetett másodpercek a győzelmébe kerültek, ami mély nyomott hagyott a pilótában.

„Még négy évvel a történtek után is olyan részletesen emlékszem rá, mintha egy felvételt néznék vissza a fejemben” – osztotta meg egykori élményeit a közösségi médiában. „Látom magam, ahogy a bokszkiállás után idegesen áthajtok az alagúton. Azt nem bántam volna, ha műszaki hiba miatt kiesek. Utána nem akartam senkivel sem beszélni, és semmiképp sem akartam, hogy sajnáljanak. Tele voltam dühvel. Ott álltam a dobogón Lewis [Hamilton] mellett, aki megnyerte az általam vezetett futamot. Egyszerűen nem akartam ott lenni” – emlékezett vissza a pilóta, akit egy gondolat, és a Red Bull tanácsadójának gesztusa segítette ki ebből az érzelmi állapotból. 

„Arra gondoltam, hogy ha az életem legrosszabb napja, hogy a második helyet szerzem meg Monacóban, akkor fel kéne ébrednem. Ezzel a dühöm átfordult csalódottságba. Egyedül akartam lenni a szobámban, de Helmut [Marko] bejött hozzám. Összetört szívvel annyit mondott, hogy sajnálja, majd megölelt. Erre lehetetlen volt agresszívan reagálni. Ugyannyira fájt neki, mint nekem.” 

A monacói feloldozás két évvel később jött el a pilóta számára, de az sem volt zökkenőmentes. Szintén a Red Bull-lal vezette a futamot, amikor az MGU-K-ja beadta a kulcsot, két sebességi fokozatot pedig elveszített. Minden kanyarra azt hitte, hogy az lesz számára a futamon az utolsó, ám a szűk utcáknak köszönhetően maga mögött tudta tartani ellenfeleit, így végül felállhatott a dobogó tetejére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: