DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

„Az első napon egyértelmű volt a pénzhiány”

A legendás McLarentől az ismeretlen Force Indiához: erre a simának nem nevezhető váltásra, és a csapata anyagi problémáira emlékezett vissza Sergio Perez, aki immár a tizedik F1-es évére készül.

Sergio Perez még 2013 végén csatlakozott az egykori Force India, mai Racing Point istállójához, miután egy évet a McLarennél versenyzett. A kiscsapat sosem dúskált a pénzben, 2018 nyarán azonban – Perez közreműködésével – csődeljárás alá vonták, majd egy új tulajdonoshoz került. Az Autosporttal beszélgetve Perez elárulta, mikor szembesült az akkor még indiai hátterű istálló anyagi problémáival.

 forceindia-20141



„Azonnal egyértelmű volt, ahogy a csapathoz csatlakoztam” – árulta el. „A McLarentől jöttem, és emlékszem az első alkalomra, amikor meglátogattam a gyárat. Sokkolt, milyen lemaradásban vannak, de amint a pályára hajtottunk, érezhetővé vált a bennük rejlő potenciál. Mindenki éhezett a sikerre. A mérnöki csapat színvonala, a felsővezetés; egy talpraesett alakulatról van szó. Ez engem is motivált. A csapattal teljesített harmadik futamomon [a 2014-es Bahreini Nagydíjon] visszatértem a dobogóra, ami mindent megváltoztatott.”

Perez kilenc F1-es szezon alatt nyolcszor állt dobogón, és versenyen négyszer futott leggyorsabb kört. A csapatváltás azonban szinte minden évben ott lebegett előtte, ugyanis rendszeresen egyéves hosszabbítási lehetőségeket kapott az alakulattól.

„Sosem gondoltam volna, hogy ennyi időt leszek velük, hiszen szinte minden szezonban egyetlen évre hosszabbítottunk. Minden alkalommal arra gondoltam, ez lesz az utolsó évem a csapattal. Visszanézve voltunk fent és lent, de hihetetlenül sikeressé váltunk. Azt hiszem az Aston Martinnal most jön a nagy lehetőségünk” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: